Google

Translate blog

måndag 3 april 2023

Nya rön släppta från världens kraftfullaste solteleskop.

 


Ny forskning utförd med hjälp av instrumentet Visible Spectropolarimeter (ViSP) vid National Science Foundations Daniel K.Inouye Solar Telescope (världens kraftfullaste solteleskop) är den första forskning där man använt data från detta instrument. Förhoppningen är att arbetet ska bana väg för framtida studier för bättre förståelse av de potentiella riskerna för kraft- och kommunikationsinfrastruktur vid utkast från solen.

Studien publicerades i The Astrophysical Journal Letters och var ett samarbete mellan Storbritannien och National Science Foundation och markerar en viktig milstolpe för detta banbrytande solteleskop.

Daniel K. Inouye Solar Teleskopet är ett fyra meter högt solteleskop på ön Maui på Hawai'i. Det är det största och mest kraftfulla solteleskopet som finns och byggdes som en del av ett multilateralt internationellt samarbete som började för nästan tre decennier sedan. Teleskopet och samarbetet syftar till att förbättra vår förståelse av solen och dess roll i rymdväderhändelser. STFC Rutherford Appleton Laboratory (RAL) Space i samarbetade med Observatory Sciences Ltd / om utformningen av styrsystemet för teleskopet. Styrsystemet är viktigt för att säkerställa korrekt positionering och bildkvalitet.

Att främja vår kunskap om solen är viktigt för att förstå hur rymdväderhändelser som kan påverka nyckelteknologier som el- och kommunikationsnätverk.

Solaktiviteter kan störa viktiga tekniska system som positionerings- och kommunikationstjänster och rymdfarkoster och är numera listade i den brittiska regeringens riskregister.

Forskare under ledning av Dr. Ryan French, tidigare doktorand vid University College Londons Mullard Space Science Laboratory, använde det oöverträffade signal-brusförhållandet i instrumentet Visible Spectro-Polarimeter (ViSP) på Daniel K. Inouye Solar Telescope.

Instrumentet gjorde det möjligt att undersöka utbredningen av ett fenomen som kallas umbralblixtar i den lägre solatmosfären. Umbralblixtar är exempel på ljusskiftning i solens kromosfär som sker i en sekvens av vågor och chockutkast.

ViSP-instrumentet är unikt för Daniel K. Inouye Solar Telescope. Det mäter solaktivitet genom att expandera inkommande ljus till dess komponenter likt ett prisma för att skapa en "regnbåge". Från denna kan den därefter plocka ut nästan vilken kombination av våglängder som helst och studera dessa.

De data som ViSP samlat in till studien ger nya insikter om hur vågor färdas i den lägre solatmosfären.

Det är viktigt att vi bättre förstår soldata och förstå när risken för farliga utkast från solen kan ske.

Bild vikipedia. Bilden visar Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST)världens kraftfullaste solteleskop som finns på HAwai ön Maui.