Google

Translate blog

lördag 18 maj 2024

Planeten TOI-6713.01 har en högre temperatur än många stjärnor har

 


Planeten TOI-6713.01  finns 66 ljusår bort den tar bara 2,2 jorddagar på sig att ta runda sin sol.

University of California, Riverside (UC Riverside)astrofysikern Stephen Kane hade aldrig förväntat sig att upptäcka en planet i detta avlägsna solsystem som är täckt av så många aktiva vulkaner att den på avstånd har en eldflammig glödande röd nyans.

"Det var ett av de där upptäcktsögonblicken när du tänker, 'wow, det är fantastiskt att det här faktiskt kan existera', beskriver Kane i en artikel om upptäckten som har publicerats i The Astronomical Journal.

NASA:s Transiting Exoplanet Survey Satellite, (TESS) som sköts upp 2018 söker efter exoplaneter – planeter utanför vårt solsystem – som kretsar kring de ljusaste stjärnorna på himlen var teleskopet som först upptäckte exoplaneten därav beteckning T.

Kane studerade ett stjärnsystem som kallas HD 104067cirka 66 ljusår från vår sol i riktning mot stjärnbilden Korpen. Solsystemet var sedan tidigare känt för att hysa en jätteplanet. TESS upptäckte här signaler från en ny stenplanet. När Kane samlade in data av den upptäckta planeten hittade han oväntat ytterligare en, vilket innebär att det totala antalet kända planeter i systemet nu är tre.

Den nya TESS-upptäckta planeten är en stenplanet likt jorden är men 30 procent större. Till skillnad från jorden har den dock mer gemensamt med Jupiters steniga innersta måne Io. Io är den mest vulkaniskt aktiva kroppen i vårt solsystem. Kane beräknade att yttemperaturen på den upptäckta planeten, som fått beteckningen TOI-6713.01 är  2300C vilket är varmare än vissa stjärnor är.

Gravitationskrafter är skyldiga till den vulkaniska aktiviteten både på Io och TOI-6713.01. Io ligger mycket nära Jupiter. Kane förklarade att Jupiters andra månar tvingar Io in i en elliptisk eller "excentrisk" bana runt planeten, som i sig har en mycket stark gravitationskraft.

"Om de andra månarna inte fanns där skulle Io finnas i en cirkulär omloppsbana runt Jupiter och det skulle vara lugnt på Io:s yta. Men istället pressar Jupiters gravitation Io nu så hårt att den får vulkanutbrott hela tiden, beskriver Kane.

På samma sätt finns det två planeter i HD 104067-systemet som ligger längre bort från stjärnan än TOI-6713.01. De yttre planeterna tvingar här den inre TOI-6713.01 in i en excentrisk mycket närliggande bana runt sin sol som pressar ihop planeten när den kretsar och roterar. Framöver skulle Kane och hans kollegor vilja mäta den brinnande planetens massa och få veta dess densitet. Detta skulle tala om för dem hur mycket material som finns tillgängligt för att blåsa ut från vulkanerna.

Kane beskriver att tidvatteneffekter på planeter historiskt sett inte har varit ett stort fokus i exoplanetforskning. Kanske kommer det att ändras i och med den här upptäckten.

Bild https://news.ucr.edu/  Illustration av vulkanisk exoplanet. (Arkadiusz Warguła/iStock/Getty).