Google

Translate blog

lördag 9 januari 2021

Det finns ett mycket stort svart hål som döljer sig däruppe.

 


Ett enormt svart hål antas finnas i galaxen Abell2261 som finns ca 2,7 miljarder ljusår bort utifrån antagandet att alla galaxer har ett svart hål i dess centrum. Men det glider hela tiden genom astronomernas nät.

 

Supermassiva svarta hål tros lura i hjärtat på de flesta, om inte alla, galaxer. Vår egen Vintergatan har ett så massivt stort som 4 miljoner solar till exempel och M87' s  vilket är det enda svarta hålet som någonsin avfotograferats ett med en massa av 2,4 miljarder solmassor.

 Forskare har tidigare letat efter röntgenstrålar från galaxen Abell 226:s  centrum, med hjälp av data som samlats in av NASA: s Chandra X-ray Observatory under  1999 och 2004. Röntgenstrålar är ett signum som  alla  svarta hål sänder ut och därför antas komma även från det gäckande hålet i Abell 2261.

 Röntgenstrålningen uppstår då material faller in i ett svart hål och accelererar inåt och värms upp vilket då ger massor av hög energi (röntgenstrålning). Men Chandra hittade ingenting.

Nu har en ny studie analyserats klart vilken genomfördes och var en ännu djupare sökning efter röntgenstrålar med Chandra 2018. Och denna nya insats tittade inte bara i galaxens centrum utan sökte även i stjärnkluster i galaxen.

 

Enligt beräkningar bör ett svart hål i denna galax ha en storlek av 3 miljarder till 100 miljarder solar och borde inte vara svårt att finna spår efter uppskattar astronomerna. Men inte heller vid 2018 års undersökning som nu analyserats klart hittades något spår. Fast man även sökte  i stjärnkluster där det skulle enligt teorin kunna finnas  "rekylerande" svarta hål något ingen ännu hittat i universum. Men något som antas kunna hittas om två svarta hål dras in mot varandra och förflyttar sig genom denna händelse som ett enda svarta hål.

Hittills har astronomer dock bara verifierat sammanslagningarna av mycket mindre svarta hål", säger NASA-tjänstemän i ett uttalande i den nya studien. Nu står förhoppningen till James Webb teleskopet som ska söka vidare när detta kommit upp och forskarna får tid i teleskopets agenda. Då kan svaret komma var det svarta hålet finns eller om det finns.

Visst funderar man på om där finns ett svart hål? Är det en naturlag att det måste finnas ett svart hål i alla galaxer? Jag tvivlar (min anm.) inga lagar finns utan undantag kanske här är ett undantag. Men då uppstår frågan varför?

Bild från pixabay.com vilket väl illustrerar gåtan inlägget beskriver.