Google

Translate blog

torsdag 13 februari 2025

Nya detaljer om månens historia

 


Bild https://news.uchicago.edu/ En konstnärs illustration av hur den delvis smälta månen kan ha sett ut. Illustration med tillstånd av NASA Goddard Space Flight Center.

Forskare tror att ett mycket stort föremål kraschade in i den nybildade jorden och att månen då bildades av det skräp som blev kvar vid nedslaget. Teorin kallas Theateorin.

Kollisionen var extremt våldsam, beskriver Nicolas Dauphas, huvudförfattare till en nyskriven artikel om händelsen och ledare av UChicago Origins Laboratory och professor vid institutionen för geofysiska vetenskaper och Enrico Fermi-institutet. Studien genomfördes i ett samarbete med forskare vid University of Chicago och tillämpade banbrytande tekniker för att göra ultraprecisa avläsningar av sällsynta mineral i sten. Resultaten av studien ger ytterligare kunskap av vår förståelse av hur både månen och jorden bildades.

Här ges en ålder för när månen bildades  och kanske också den tidpunkt då jorden blev möjlig för livets början.

Vi vet hittills följande.

Solsystemet bildades för cirka 4,57 miljarder år sedan. Kort därefter svalnade det och skräp for runt och kollidera och klumpade ihop sig över tid och bildade planeterna. Forskare tror att ett mycket stort föremål kraschade in i den nybildade jorden och  månen bildades av skräpet som kom till från detta nedslag.

Kollision var extremt våldsam, beskriver Dauphas tillräckligt våldsam för att smälta sten; "så först måste vi föreställa oss ett stort klot av magma som svävar i rymden runt jorden."Genom att testa små prover av månsten som samlats in från flera Apollo-uppdrag kom man fram till en ålder för månens avkylning: 4,43 miljarder år före nutid.

Baserat på andra studier tror forskare att det skulle ha tagit månen cirka 20 miljoner år att svalna till den nivå den hade för 4,43 miljarder år sedan. Om man arbetar baklänges visar det att själva månen bildades för cirka 4,45 miljoner år sedan.

Detta visar inte bara månens historia utan också jordens bildande eftersom kollisionen som resulterade i månen förmodligen också var den sista stora kollisionen med jorden vilket markerar den tid då jorden därefter kan ha blivit stabil och senare blivit möjlig för liv.

Dauphas benämner även att han tillägnade studien till minne av sin fru geokemisten Reika Yokochi, forskningsprofessor vid UChicago som gick bort 2024. "Hon var avgörande för alla aspekter av min forskning", beskriver han.

Studien kan läsas här Citation: “Completion of lunarmagma ocean solidification at 4.43 Ga.” Dauphas et al, Proceedings of the National Academy of Sciences, Jan. 6, 2025.