Google

Translate blog

lördag 21 augusti 2021

I en galax långt, långt bort finns Kepler-10b

 


Kepler-10b kretsar kring stjärnan Kepler-10. Planeten upptäcktes av det amerikanska rymdteleskopet Kepler (2011) därav namnet. Planetens diameter är den hittills minsta uppmätta av exoplaneterna som hittats endast 1,4 gånger större än jordens.

 

Kepler-10b kretsar ett varv runt stjärnan (sin sol) på ungefär 0,84 dagar, vilket gör planeten till en mycket varm planet. Medeltemperaturen beräknas till ca 1 300 grader C.

Solsystemet Kepler-10 finns 560 ljusår från oss i riktning mot Drakens stjärnbild. Solsystemet är ungefär lika stort som vårt  med en uppskattad ålder på 12 miljarder år (vårt solsystem är ca 4 miljarder år).

Kepler-10b som har en sol lik vår sol  var den första planeten som upptäcktes i  omloppsbana runt Kepler-10  sedan dess har ytterligare en planet upptäckts. Kepler-10b:s avstånd från sin sol som är en tjugondedel från sin sol än Merkurius jämförelsevis är vår sol eller bättre uttryckt 80 % närmre.

Eftersom Kepler-10 b  ät tidvis låst i sin bana till sin sol (samma sida en tid mot solen) vilket skapar smälta droppar av järn och silikater. Planetens yta är troligen täckt av lava. En lava mycket varmare än den som finns på jorden. Eftersom den hårda strålningen från solen på dess yta har tagit bort atmosfären kommer dessa droppar av järn och silikater på Kepler-10b inte att falla ner på planeten istället blåses dessa bort  vilket ger planeten en eldlik svans.

Kepler-10 b är inte den enda lavavärlden som upptäckts av Kepler-teleskopet. År 2013 hittade Keplerteleskopet också exoplaneten Kepler-78b. Denna ligger hela  40 gånger närmare sin värdstjärna än Merkurius vår sol-  Kepler-78b slutför en full omloppsbana på några timmar. Resultatet är en jordliknande värld dominerad av lava som av astronomen Dimitar Sasselov har beskrivits som "en styggelse".

Med tanke på lavaytorna på dessa världar är det inte konstigt att dessa exoplaneter har jämförts med Mustafar, planeten i Star Wars-serien som är värd för en ljussabelduell mellan Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker. Lavan i den fiktiva världen resulterar i fruktansvärda skador på den unga Jedi som tvingar honom att bära Darth Vaders ikoniska svarta rustnings- och andningsapparat.

Bild vikipedia med storleksjämförelse mellan Jorden och Kepler-10 b.