Google

Translate blog

måndag 10 maj 2021

Pärlformation upptäckt av Hubbleteleskopet

 


PÅ bilden ovan tagen av Hubbleteleskopet kan man se  två stjärnors kamp i samspel under deras sista tid. En vacker ring har skeendet bildat. En nebulosa känd som Necklace Nebula fritt översatt "Halsbandsnebulosan". Fenomenet finns 15000 ljusår från jorden i stjärnbilden  Sagitta (Pilen).

Det är ett par tätt kretsande stjärnor  av solens storlek som i sin sista tid ger upphov till Necklace Nebula vilken även har beteckningen PN G054.203.4.

För ungefär 10000 år sedan expanderade en av de åldrande stjärnorna och uppslukade sin mindre följeslagare och skapade något astronomer kallar ett "gemensamt objekt". Den mindre stjärnan fortsatte att kretsa inuti sin större följeslagares utvidgning  vilket ökade den uppblåsta jättens rotationshastighet tills stora delar av den snurrade utåt ut i rymden.

Det är denna flyende ring av skräp från den större stjärnan som bildade halsbandsnebulosan med täta gasklumpar som bildade de ljusa "diamantliknande utsläppen" runt ringen. 

Fastän stjärnparet är åtskilda flera miljoner mil framträder de som en enda ljus prick i mitten av bilden ovan. Trots avståndet virvlar stjärnorna fortfarande rasande runt varandra och fullbordar en bana på drygt en dag.

Bild från vikipedia på nebulosan tagen av Hubbleteleskopet