Google

Translate blog

torsdag 5 maj 2022

Vatten kan vara mindre vanligt på Mars än man hittills ansett

 


Forskare från Oden Institute i Texas hänvisar till en period på Mars där man tror att ett oproportionerligt stort antal asteroider kolliderade med Merkurius, Venus, Jorden och Mars. Mångaav dessa påverkade Mars struktur vilket resulterade i det stora antalet massiva nedslagskratrar på ytan av den röda planeten. Detta antas ha resulterat till Mars norra lågland. Ett lågland så stort att det är synligt från rymden men som även  ses ha en gräns till en tidigare större urgröpning som antas ha innehållet en sjö.

Denna sjö tros ha innehållit mycket vatten. "Mars hade en gång mycket vatten och här finns fortfarande is sannolikt från tiden före alla asteroidkollisioner." säger Mohammad Afzal Shadab,  CSEM-doktorand vid Oden Institute vars team utvecklade en   matematisk formel för att förutsäga hur högt grundvattennivån skulle varit innan kollisionerna.

Studien med titeln: "Estimates of Martian Mean Recharge Rates from Analytic Groundwater Models" har kommenterats av bland annat Marc Hesse och Eric Hiatt. Det är ett samarbete mellan Oden Institute for Computational Engineering and Sciences, Jackson School of Geosciences, Institute for Geophysics och Center for Planetary Systems Habitability.och Jackson School of Geosciences vilka gemensamt har utvecklat en förbättrad modell för  grundvattenflödet på Mars som inte bara är mer exakt utan enligt forskarna också mer noggrann.

Mars tros ha kolliderat med en enorm asteroid för cirka fyra miljarder år sedan. Intressant nog kunde den mer "komplexa" matematiska modellen användas till att konstruera enklare analyser än tidigare simuleringar. 

"Enkelt kanske är fel ord att använda. Jag skulle säga mer eleganta", tillade Hesse. "Och 3D-simuleringar av en komplicerad geometri med kratrar och förmodade strandlinjer som utvecklats av mina medarbetare vid Jackson School stöder modellen och visar samma beteende."

Norra Mars (och nordpolen)  är platt till största delen. Men här finns även mycket djupa hål i området som kallas norra låglandet. Däremot på södra höglandet är där högre mer bergig mark som dominerar landskapet. (Mars sydpol vi tar upp i morgonens inlägg min anm.).

Shadab med forskargruppen gjorde en modell för ett hypotetiskt hav i norra låglandet som är anslutet av en grundvattentäkt från södra höglandet. För mer utförlig information om projektet följ ovan länk.

Vad vi kan lära oss är att det finns is av vatten på nordpolen men kanske inte lika mycket som man önskar för framtida rymdfärders skull utan i vår tid mer som ett frostlager(min anm.).

Bild på Mars nordpol och den vattenis som finns fruset här.