Google

Translate blog

måndag 5 april 2021

Troligen sterila planeter kan vara lika intressanta som jordliknande.

 


Sökandet efter liv i universum är koncentrat på sökandet efter planeter som har samma förutsättningar som jorden. Planeter med ungefär samma avstånd till sin sol, är lika stora och är stenplaneter.  Men för att svara på frågor om hur livet uppstod och spreds liksom gränserna för liv kanske forskare skulle överväga att titta på till synes livlösa världar och då med ett framtida syfte att experimentera på dessa för att se om man kan plantera liv här enligt vissa astrofysiker (jag min anm. Är dock tveksam till om det fungerar då vi troligen bör ha en planet som jag beskrev ovan om vi ska plantera jordiskt liv).

"Den biologiska studien av livlöshet verkar kontraintuitiv eftersom biologi är livets studie", säger astrobiologen Charles Cockell vid University of Edinburgh i Storbritannien. Man kan tolka uttalandet som att vi ska vara öppna för andra sorter av liv än jordiskt (min anm.).

 

I en artikel som publiceras under april i tidskriften Astrobiology hävdar Cockell att fokus som idag helt och hållet koncentreras på sökande efter liv på jordliknande världar utelämnar en enorm procentandel av kosmos. Vi utesluter de stora utrymmena mellan planeterna liksom platser som solen och månen vilka alla förmodligen är livlösa. Istället koncentrerar vi oss på platser som Jupiters måne Europa eller Saturnus måne Enceladus.

Skulle dock dessa två månar som verkar lovande för liv under sin is i havet därunder visa sig vara livlösa, kanske det kunde vara informativt att släppa loss bakterier i dem och övervaka dem under en enorm tid som till exempel 10000 år för att se vad som skulle ske. "Det skulle vara som Star Trek Genesis-experimentet", sa han och syftade på en fiktiv apparat som kan generera en hel biosfär på en död kropp. (tveksam till tidsrymden (min anm.) tveksam till att vår civilisation består så länge eller mänskligheten. Men om en ny intelligens då finns på jorden och denna då börjar utforska rymden kan de få tron att dessa månar alltid haft liv om livet där utvecklas. Vi sprider falsk kunskap till framtiden vid inplantering om vi inte där lämnar förklaring till projektet och vilka vi var eller är)

 

Cockell erkänneratt sådana idéer har betydande etiska problem, inklusive huruvida vi har rätt att förändra platser bortom jorden. Andra platser i solsystemet är lagligt skyddade från förorening enligt 1967 års yttre rymdfördrag - skrivet till stor del av USA och Ryssland och undertecknat av alla rymdfarande nationer i världen - Cockell tror att det skulle vara viktigt att se till att en värld eller miljö faktiskt är livlös innan den potentiellt förändras av oss.

En sista anledning att studera livlösa miljöer kan vara att oavsiktligt snubbla över liv där säger Cockell. Få trodde att vulkaniska hydrotermiska ventiler på havets botten kunde vara beboeliga tills ubåtsutforskning visade att de var fyllda med organismer. Sådana platser hjälpte till att omdefiniera vår förståelse av var livsformer kan överleva och visa liv där vi inte  ansåg det fanns.

(Jag är helt motståndare till inplantering av liv på främmande platser i universum då vi förändrar det vi inte kan kontrollera i framtiden (min anm,). Undantag  på platser som Mars men bara om vi då samtidigt har en konstant mänsklig kolonisation och beboende där.

Bild vikipedia på Mars. Ett som jag anser lämpligt och näraliggande objekt att studera i första hand innan man ger sig ut och ser på Exoplaneter i dess svaga sken.