Google

Translate blog

onsdag 27 oktober 2021

En magnetisk tunnel omsluter vårt solsystem

 


Jennifer West är astronom vid University of Toronto vars forskning tyder på att solsystemet är omgivet av en magnetisk tunnel som kan ses i radiovågsfältet.


Hon argumenterar för att två ljusa strukturer som ses på motsatta sidor av himlen vilka tidigare ansågs vara separata faktiskt är sammankopplade och består av repliknande filament av magnetism. Anslutningen bildar vad som ser ut som en tunnel runt vårt solsystem. Dataresultaten från Wests forskning har publicerats i Astrophysical Journal.

" Om vi skulle titta upp i himlen", säger West, "skulle vi se den här tunnelliknande strukturen i nästan alla riktningar vi tittade om vi hade ögon som kunde se radiostrålning."

 

Astronomer har känt till dessa två strukturer i årtionden, säger West. Men de flesta vetenskapliga förklaringar har fokuserat på dem som två separata system. West och hennes kollegor tror att de är de första astronomer som ser dem som en enhet. Strukturen består av laddade partiklar och ett magnetfält och dess form liknar långa rep och finns cirka 350 ljusår från oss  och är cirka 1 000 ljusår långa. – Magnetfält finns inte isolerat, säger hon. "De måste alla ansluta sig till varandra. Så ett nästa steg för är att bättre förstå hur detta lokala magnetfält ansluter både till det storskaliga galaktiska magnetfältet och även till de mindre magnetiska fälten i vår sol och jorden."

 

Under tiden håller West med om att den nya "tunnelmodellen" inte bara ger ny insikt till forskarsamhället, utan också är ett banbrytande koncept för andra.

 

" Jag tycker att det är bara fantastiskt att föreställa sig att dessa strukturer finns överallt när vi tittar upp i natthimlen." säger hon.

 

Frågan är varför de finns och om de funnits sedan  BigBang eller uppkom då (min anm.) Frågan är även om de måste finnas för att universum ska existera? Ingen vet men de finns i större och mindre fält och som det verkar överallt. Kan de vara universums och verklighetens kitt? I annat fall blir det besynnerligt och tanken går till om de är något slags byggsten och vad som då byggde alltet. BigBang var händelsen men vad utlöste detta och varför?

Bild piqsels.com som kan ge associationer till inlägget. Mer konkret bild och bilder finns i medföljande länk ovan.