Google

Translate blog

fredag 2 augusti 2024

Epsilon Indi Ab är den kallaste gasplanet som hittats utanför vårt solsystem

 


Ett internationellt team av astronomer har med hjälp av NASA:s James Webb Space Telescope direktavbildat en exoplanet som finns ungefär 12 ljusår från jorden. Planeten, Epsilon Indi Ab, är en av de kallaste exoplaneterna som hittills observerats.

Planeten har en massa som är flera gånger större än Jupiter och kretsar kring stjärnan Epsilon Indi A (Eps Ind A), vilken är ungefär lika gammal som solen men något svalare. Teamet observerade Epsilon Indi Ab med hjälp av koronagrafen på Webbs MIRI (Mid-Infrared Instrument). Endast några tiotals exoplaneter har tidigare avbildats direkt av rymd- och markbaserade observatorier.

"Våra tidigare observationer av det här systemet har varit mer indirekta mätningar av stjärnan, vilket faktiskt gjorde det möjligt för oss att i förväg se att det troligen fanns en jätteplanet i det här systemet som drog i stjärnan", beskriver forskaren Caroline Morley vid University of Texas i Austin. "Det är därför vårt team valde det här systemet att observera med Webb."

"Den här upptäckten är spännande eftersom planeten är ganska lik Jupiter men är lite varmare och mer massiv, men mer lik Jupiter än någon annan planet som har avbildats hittills", beskriver huvudförfattaren Elisabeth Matthews vid Max Planck-institutet för astronomi i Tyskland.

Epsilon Indi Ab är en av de kallaste exoplaneterna som upptäckts med en uppskattad temperatur på 2 grader Celsius vilket är kallare än någon annan avbildad gasplanet utanför vårt solsystem, och kallare än alla utom en fritt flytande brun dvärg. Planeten är cirka 100 grader Celsius varmare än gasjättarna i vårt solsystem. Detta ger astronomer en sällsynt möjlighet att studera den atmosfäriska sammansättningen av likartade objekt i vårt solsystem. Epsilon Indi Ab är den tolfte närmaste exoplaneten till jorden som vi känner till hittills och den närmaste planeten som är massivare än Jupiter. Teamet tror att det kan finns betydande mängder av metan, kolmonoxid och koldioxid i planetens atmosfär som absorberar ljusets kortare våglängder. Det kan också tyda på en mycket molnig atmosfär.

Direktavbildning av exoplaneter är särskilt värdefullt för karakterisering. Forskare kan direkt samla in ljus från den observerade planeten och jämföra dess ljusstyrka vid olika våglängder. Än så länge har forskargruppen bara undersökt Epsilon Indi Ab vid några få våglängder, men de hoppas kunna återbesöka planeten med Webb för att utföra både fotometriska och spektroskopiska observationer i framtiden. De hoppas kunna upptäcka andra liknande planeter med Webbteleskopet för att hitta möjliga trender om gasplaneters atmosfärer och hur de bildas. Dessa resultat togs med Webbs Cycle 1 General Observer program 2243 och har publicerats i tidskriften Natur

Bild vikipedia Epsilon Indi Ab avbildad av Jaimes Webbteleskopets MIRI (en kamera och spektrograf som observerar medellång till lång infraröd strålning (från 5 till 28 mikrometer). ”Stjärnan” markerar positionen för stjärnan (solen) vars ljus blockeras av en koronagraf för att gasplaneten ska synas. En koronagraf är ett teleskopiskt fäste som är utformat för att blockera det direkta ljuset från en stjärna eller annat ljusstarkt objekt så att närliggande föremål – som annars skulle vara dolda i objektets ljusa bländning – kan upplösa bländningen