Google

Translate blog

onsdag 7 december 2022

Nya försök för att förstå och åter finna Wow-signalen

 


Wow-signalen upptäcktes av Dr Jerry R. Ehman den 15 augusti 1977 när han arbetade på The Big Ear, ett radioteleskop vid Ohio State University på uppdrag av SETI. Det var en stark radiosignal från rymden. Den varade i 72 sekunder. Signalen kom från stjärnbilden Skytten. Detta enligt den tidens slutsats. Men jag misstänker något från Jorden en störningskälla eller en överbelastning av elektronik (min anm.).

På grund av dess styrka och andra egenskaper, betraktades den som en möjlig signal från en utomjordisk intelligens.

Benämningen "Wow" kommer från den anteckning Ehman skrev i marginalen på den utskrift han gjorde vid upptäckten (se bild ovan).

Det har framförts flera möjliga förklaringar till signalens ursprung. Det är möjligt att den hade ett naturligt ursprung kanske orsakad av mänsklig aktivitet. Olika förklaringar ger dock skilda problem och ännu har ingen förklaring blivit allmänt accepterad.

Forskare sökte efter en återupprepning av signalen men den har aldrig hörts fler gånger. Var det ett fall av radiostörningar från jorden? En okänd typ av naturlig radiosignal? Eller kan det i själva verket ha varit en äkta signal från en främmande civilisation? Vi kanske aldrig får veta det.

Nu har Breakthrough Listen-teamet rapporterat resultaten av ett nytt sökande efter Wow igen!  De publicerade resultatet i en peer-reviewedartikel i september 2022-numret av Research Notes of the AAS. I artikeln beskrivs deras sökning som fokuserat på den solliknande stjärnan 2MASS 19281982-2640123, som finns i riktning mot där signalen hördes. Denna stjärna är ungefär som vår egen sol, med liknande temperatur, radie och ljusstyrka. Den finns ca 1788 ljusår från jorden i stjärnbilden Skytten.

Tidigare hade astronomen Alberto Caballero identifierat denna stjärna under 2020 som en möjlig källa för Wow! Vad blev resultatet nu? Jo man fann som vid tidigare sökningar ingenting. Det finns i sjärnbilden Skytten ett antal andra stjärnor från vilket signalen kan ha härstammat. Det är ett nedslående resultat. Det finns minst åtta solliknande stjärnor i regionen där signalen kan ha haft sitt ursprung. Förr eller senare kommer framtida observationer rikta in sig på några eller någon av dessa stjärnor.

Men kommer man att då finna källan? Jag tvivlar. Kanske en liknande signal kommer att upptäckas en dag och kan vi då hitta dess källa kan de ge en möjlig förklaring till källan till Wow. Mitt tips är att den fanns på Jorden och var en störning från något instrument på Ohio State University. Likt händelsen 2015 då en grupp australiska forskare upptäckte märkliga ljud från rymden  med  Parkesteleskopet. De började sedan utreda om det kunde röra sig om signaler från yttre rymden 

I själva verket kom ljuden från mikrovågsugnen i köket. Kanske  Wow även kom från en sådan. Mikrovågsugnar såldes och användes mycket i USA redan under 1970-talet.

Bild vikipedia Anteckning om Wow signalen.