Google

Translate blog

tisdag 24 augusti 2021

Planeten OGLE-2016-BLG-1928 en av de ensamma planeterna därute i Vintergatans mörker.

 


OGLE-2016-BLG-1928  är en ensam planet som inte kretsar runt en sol och därmed inte ingår i ett planetsystem (solsystem). Istället rör den sig troligen planlöst mellan stjärnorna därute (tänk om en jordliknande planet därute kom närma oss och fångades in av vår sol då hade vi kanske fått en planet till att kolonisera (min anm.).

Astronomer tror numera att Vintergatan kan krylla av exoplaneter utan hemvist. Planeter som har brutit sig loss från sina moderstjärnor för att vandra ensamma i sina galaxer mellan stjärnorna  (kanske vissa även  mellan galaxerna). Dessa planeter tros ha bildats på traditionella sätt runt stjärnor men kastats bort av gravitationsinteraktioner med ex andra planeter.

 

Eftersom exoplaneter vanligtvis upptäcks genom den effekt de har på den sol de kretsar runt genom att dess skugga ses när de passerar framför sin sol är dessa ensamma planeter svåra att upptäcka. Ovanstående effekt kan sollösa planeter (planeter utan en bana runt en sol) inte ge. De är särskilt svårupptäckta ju mindre de är som nu denna  jordstora steniga planet.

Det är det som gör upptäckten av OGLE-2016-BLG-1928 där den vandrar därute i Vintergatans mörker så speciell. Även om det inte är den första ensamma planet som upptäckts är det den minsta ensamma planet som upptäckts övriga har varit av minst Jupiters storlek.

OGLE-2016-BLG-1928  upptäcktes i slutet av 2020 med hjälp av en teknik som kallas gravitationell mikrolensering vilket innebär avböjning och fokusering av ljus från en avlägsen stjärna när ett föremål passerar framför denna. Varaktigheten av förändringen i ljusprofilen för dessa avlägsna källor ökar med massan av det mellanliggande objektet. Störningen som orsakades av OGLE-2016-BLG-1928 varade i 41 minuter, vilket, berättade astronomerna, resulterade i upptäckten av  den minsta ensamma planet som upptäckts med denna metod hittills. Lite slumpartat att den upptäcktes, instrumenten var riktade under rätt tid och på rätt plats och någon uppmärksammade.

OGLE-2016-BLG-1928 är anmärkningsvärd på grund av dess brist på koppling till ett planetsystem och dess storlek vilket gör den som ett spännande och ovanligt objekt.

Bild från https://www.wikiwand.com/en/Rogue_planet där en konstnär visar hur denne tänker sig planeter av detta slag när de sveper fram i mörkret mellan stjärnorna därute.