Google

Translate blog

måndag 11 oktober 2021

Planeten WASP-76b är än mer udda än vi tidigare förstått.

 


WASP-76b är en het Jupiterliknande planet. En exoplanet som upptäcktes 2013 och som finns i stjärnbilden Fiskarna 640 ljusår bort . Den kretsar kring en stjärna av F-typ WASP-76 (gulvit stjärna något större och hetare än vår sol vilken är av en G-typ) och har en storlek av 0,92 Jupitersmassa. Den sveper ett varv runt sin sol på 1,8 jorddagar.

Planetens medeltemperatur är ca 1 900 °C och är den enda planeten i sitt solsystem enligt nuvarande kunskap. I maj 2020 upptäcktes i spektrat av WASP-76b taget av rymdteleskopet Hubble att järn förångades på ytan, stiger upp i atmosfären och faller ner igen som ett regn av järn. Järn förångas här på dagsidan kondenserar på nattsidan och faller sedan ner som regn på dagsidan.

Ett internationellt team, lett av forskare vid Cornell University, University of Toronto och Queen's University Belfast rapporterar nu upptäckten av joniserat kalcium i atmosfären på  planeten något som tyder på att temperaturen i atmosfärens övre skikt är än högre än man tidigare antaget och att starka vindar sveper runt här.

 

Upptäckten gjordes i högupplöst spektra som erhållits med Gemini Northobservatoriet som finns nära toppen av Mauna Kea på Hawaii. Gruppen upptäckte en sällsynt trio av spektrallinjer vid mycket noggranna observationer av exoplaneten WASP-76bs atmosfär. Resultaten publicerades i Astrophysical Journal Letters den 28 september och presenterades den 5 oktober vid årsmötet för Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society.

 

" Vi ser här mycket kalcium," sade huvudförfattaren till rapporten Emily Deibert, doktorand vid University of Toronto.

 

"Denna spektralsignatur av joniserat kalcium kan tyda på att exoplaneten har mycket starka vindar i övre atmosfären", säger Deibert. "Innebärande att  den atmosfäriska temperaturen på exoplaneten är mycket högre än vi trodde."

Vilket eller båda antagandena vet vi ännu inte. Men kunskapen att det finns mer att upptäcka här vet vi (min anm.).

Bild vikipedia där en illustratör gett sin bild av hur WASP-76B kan se ut.