Google

Translate blog

måndag 16 augusti 2021

En metallrik stjärna glider just nu sakta ut ur Vintergatans famn.

 


LP 40-365 är en vit dvärgstjärna med låg massa (densitet) belägen i stjärnbilden Ursa Minor (lilla björn eller lilla karlavagnen). Den rör sig i hög hastighet ut ur Vintergatan och har en mycket ovanlig sammansättning. Den är mycket metallisk men saknar det vanliga stjärnstoftet väte, helium och kol.

Avståndet till stjärnan är ca 2000 ljusår. LP 40−365 tillhör en grupp ovanliga och snabbrörliga stjärnor, De är massiva vita dvärgstjärnor restprodukten  efter en gigantisk stjärnexplosion i sitt närområde (eller efter en supernova själva ). 

 "Den här stjärnan rör sig så fort att den nästan säkert lämnar galaxen i framtiden som kursen ser ut. Dess hastighet är nästan 3218688 km/h," säger JJ Hermes vid Boston University College of Arts & Sciences, biträdande professor i astronomi.

Men varför rusar LP 40-365 ut ur Vintergatan? Anledningen antas vara just att den är resultatet av en supernova i dess närområde (eller själv är resterna av en sådan) och nu kan ses som ett splitter efter detta som fick fart då och fortfarande inte saktat av. Att ha gått igenom en partiell detonation och överleva är väldigt unikt och det är först under de senaste åren som vi har börjat inse att den här typen av stjärna existerar, säger Odelia Putterman,  före detta BU-student som har arbetat i Hermes labb.

 

I en nyligen publicerad artikel i The Astrophysical Journal Letters beskriver Hermes och Putterman nya rön om denna stjärna som ger insikt om andra stjärnor med ett liknande katastrofalt förflutet.

Putterman och Hermes analyserade för arbetet data från NASA:s Rymdteleskop Hubble och Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Två teleskop som kontinuerligt sveper över skyn och samlar in information om stjärnor nära och fjärran. Genom att jämföra  olika typer data från båda dessa teleskop fann forskarna och deras medarbetare att LP 40−365 inte bara lämnar galaxen i framtiden utan baserat på dess ljusstyrka i datan från de båda teleskopen roterar på vägen ut.

– Det  är väldigt konstiga stjärnor som gör så, säger Hermes. Stjärnor som LP 40–365 är inte bara några av de snabbast rörliga stjärnorna astronomer känner till utan även de metallrikaste stjärnorna som upptäckts. Stjärnor som vår sol består mest av helium och väte. Men en stjärna som har överlevt en supernova består främst av metaller eftersom "det vi ser är biprodukterna av våldsamma kärnreaktioner som inträffar när en stjärna spränger sig själv", säger Hermes och ger stjärnsplitter som denna stjärna nu består av är särskilt fascinerande att studera.

Det finns många slag av stjärnor däruppe mycket mer att upptäcka och förundras över och att försöka förstå (min anm.).

Bild från vikipedia som visar skeendet över tid. Här Tangentiell rörelse av LP 40-365 mellan 1955 och 1995. Synfältet är 8 × 8 bågminuter. Bilden digitaliserad genom Sky survey.