fredag 6 september 2019
JU mer avancerade instrument vi får desto mer upptäcker vi om exoplaneterna. Nya överraskningar kommer ofta.
Kepler solsystem finns i riktning mot Lyrans stjärnbild ca 2000 ljusår bort.
En amerikansk forskargrupp har nu lyckats förstå vad vi ser i detta system. Det är inte som vi trodde tidigare ett tre stjärnors system utan en tvåstjärnors med en stor jupiterlik gasplanet inblandad vilken tidigare ansetts varit en tredje stjärna.
Lösningen kom med ett nytt avancerat kraftfullt instrument på 8-meters Gemini North Telescope på Maunakea på Hawaii. Kepler-13AB Binary Star system som såg bättre på det 2 000 ljusår avlägsna systemet. Tidigare var exoplaneten okänd och tolkad som en stjärna.
"Det var förvirring över Kepler-13b: var det en låg-massa stjärna eller en het Jupiter-liknande värld frågades det? Vi utarbetade därför ett experiment med Sly instrumentet ' Alopeke, "säger Howell en av de som var med om experimentet.
Resultatet publicerades nyligen i Astronomical Journal. "Vi övervakade båda stjärnorna, Kepler A och Kepler B, samtidigt som du letar efter förändringar i ljusstyrkan”, säger Howell. "Till vår glädje löste vi inte bara mysteriet utan öppnade också ett nytt fönster för en ny era av exoplanetforskning.
Lagets analys avslöjade en tydlig droppe i ljuset från Kepler A, som bevisar att planeten kretsar kring den ljusare av de två stjärnorna. Dessutom ger "Alopeke samtidigt data på både röda och blå våglängder vilket är en ovanlig förmåga för speckle imagers. Genom att jämföra de röda och blå våglängderna upptäcktes, att DIP i stjärnans blå ljus var ungefär dubbelt så djupt som DIP sett i rött ljus.
Bild enligt hur det kan se ut när en konstnär målat upp systemet (från Vikipedia). Den rödaktiga är planeten.
I övrigt visas en bättre bild kanske genom artikeln som inlägget grundas på här
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)