Google

Translate blog

lördag 13 juli 2019

Mars 2020 Rover ska sändas upp med mycket avancerad utrustning för att söka spår av liv på Mars.


 Ingenjörer på NASA:s Jet Propulsion Laboratory i Pasadena i Kalifornien, har installerat SuperCam Mast enheten på Mars 2020 rover. Detta nya  instrumentets kamera, laser och spektrometrar kan kemiskt identifiera minerals innehåll av en pennas storlek på ett avstånd av 20 meter.


SuperCam är nästa generations version av instrumentet ChemCam vilket i dag finns på NASA:s Mars rover (rymdbilarna). Super Cam har tagits fram gemensamt av USA, Frankrike och Spanien. När nu Frankrike levererat den sista delen av maskinvaran, integreras instrumentet fullt ut på Mars 2020 rover (rymdbilen som ska sändas upp 2021 och nu byggs) från den 25 juni 2019 i alla rymdfarkoster.


  SuperCam var en djärv och ambitiös idé för ett avancerat instrument som nu förverkligats”, sade Sylvestre Maurice, den SuperCam biträdande projektledare vid Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie i Toulouse, Frankrike.


”Medan det fortfarande är en lång väg kvar i tid innan det kan användas på Mars då Mars 2020 rover landar. Forskare kommer att använda SuperCam för att undersöka Mars sten och jord i sökndet efter organiska föreningar som kan relateras till tidigare liv på Mars.


Mars 2020 kommer att starta från Cape Canaveral Air Force Station i Florida i juli 2020. Den kommer att landa i Jezero Crater den  18 Feb., 2021.


NASA ska även använda Mars 2020 fordonen till andra uppdrag inklusive till månen. NASA planerar att etablera en hållbar mänsklig närvaro på och runt månen 2028 genom NASAS Artemis.
  

Om du vill skicka ditt namn till Mars och få ett diplom som bevisar att det kommer med NASAS Mars 2020 rover kan du göra det fram till 30 september 2019. Lägg till ditt namn i listan och få en souvenir ett boardingkort till Mars.


Bilden visar hur Mars 2020 rover kommer att arbeta (från vikipedia).