Google

Translate blog

tisdag 27 april 2021

Ett mycket litet svart hål finns i vår närhet.

 


Forskare har nyligen upptäckt ett av de minsta svarta hålen som någonsin upptäckts i närheten av jorden.

De har gett det beteckningen "Enhörningen", delvis för att det är unikt men även efter att det finns i stjärnbilden enhörningen.

"När vi tittade på tidigare insamlad  data dök det här svarta hålet upp ", säger huvudförfattaren till rapporten Tharindu Jayasinghe, doktorand i astronomi vid Ohio State University och ohio state president fellow i en artikel publicerad i tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society den 21 april.

Enhörningen är ungefär tre gånger solens massa vilket är  litet för ett svart hål. Mycket få svarta hål har hittats i universum. Det här svarta hålet finns 1500 ljusår från jorden i Vintergatans galax.

Det svarta hålet verkar vara följeslagare till en röd jättestjärna vilket innebär att de två är sammankopplade av gravitation. Forskare kan inte se det svarta hålet då alla svarta hål är mörka inte bara visuellt utan även för de verktyg astronomer använder för att mäta ljusvåglängder och andra våglängder. Inte att förväxlas med det svarta hål som finns i Vintergatans centrum.

 

Den röda stjärnan följeslagaren till det svarta hålet  har väldokumenterats av bland annat teleskopsystemet KELT och Ohio State; ASAS, föregångaren till ASAS-SN och TESS

 

När Jayasinghe och övriga forskare analyserade data från ovanstående upptäckte de att något de inte kunde se som verkade kretsa runt den röda jättestjärnan vilket fick ljuset från stjärnan att förändras i intensitet och form under dess bana. Den dragningseffekten, kallad tidvattensförvrängning gav astronomer en signal om att något påverkade stjärnan. Ett alternativ var ett litet svart hål mindre än fem gånger solens massa enligt beräkningar (senare beräkningar visade på tre gånger se ovan) . Svarta hål av denna mindre storlek är det först nu astronomer anser möjliga. Teorin är att detta svarta hål kan vara en neutronstjärnas slutstadie.

Att hitta och studera svarta hål och neutronstjärnor i vår galax är avgörande för forskare som studerar rymden eftersom det visar hur stjärnor bildas och dör. Vissa stjärnor som efter sitt levnadslopp blir neutronstjärnor slutar som svarta hål enligt teorin. Ovanstående kan vara en före detta stjärna. Läs mer om neutronstjärnor här. 

 

Bild från vikipedia som visar Stjärnbilden Enhörningen (Monoceros) som  kan ses med blotta ögat. Den stjärnbild där det omtalade svarta hålet ovan hittats.