Google

Translate blog

fredag 25 oktober 2024

Mysteriet med den ensamma bruna dvärgstjärnan Gliese 229 B löst

 


Bild https://www.caltech.edu Illustrationen visar det bruna stjärnparet Gliese 229 Ba och Gliese 229 Bb. Gliese 229 B, som upptäcktes 1995 var den första bekräftade bruna dvärgen någonsin, men fram tills nu har astronomer trott att de observerat ett enda objekt och inte två. Nya observationer från Europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope i Chile avslöjar nu att klotet är två bruna dvärgar som kretsar tätt runt varandra var 12:e dag (vilket indikeras av de orange och blå banlinjerna), med en separation som bara är 16 gånger större än avståndet mellan jorden och månen. Det bruna dvärgparet kretsar runt en kall M-dvärgstjärna vart 250:e år. Upphovsman: K. Miller, R. Hurt (Caltech/IPAC)

Hundratals artiklar har skrivits om den först upptäckta bruna dvärgen, Gliese 229 B, sedan den upptäcktes av Caltech-forskare vid institutets Palomarobservatorium 1995. Men ett mysterium har kvarstått om detta klot. Det är för litet för den massa som den visat sig innehålla. Bruna dvärgar är lättare än stjärnor men tyngre än gasjättar som Jupiter. Astronomer hade uppmätt massan hos Gliese 229 B till ungefär 70 gånger mer än Jupiters och då borde ett objekt med den massan lysa starkare än vad teleskopen observerade.

Nu har ett internationellt team av astronomer under Caltechs ledning äntligen löst mysteriet: Den bruna dvärgen är i själva verket ett par tätt sammansvetsade bruna dvärgar, som har  ungefär 38 och 34 gånger mer massa än Jupiter och som tar ett varv runt varandra på 12:e dagar. De observerade ljusstyrkenivåerna för paret matchar vad som förväntas för två små svagt lysande bruna dvärgar med denna massa.

– Upptäckten att Gliese 229 B är dubbelstjärna löser inte bara den spänning som  observerats mellan dess massa och ljusstyrka fördjupar också avsevärt vår förståelse av bruna dvärgar som är av storleken mellan stjärnor och jätteplaneter, beskriver Mawet, som är senior forskare vid JPL, som drivs av Caltech för NASA.

En brun dvärgstjärna är en misslyckad stjärnbildning. Ovan Bruna dvärg ansågs först som en enda brun dvärg. Men det har även misstänkts att den hade sällskap med en röd dvärgstjärna. Först nu har vi sanningen då den visade sig vara två bruna dvärgstjärnor i nära sammanhang med varandra. Idag kallas inte denna som man trodde ensamma bruna dvärg Gliese 229 B utan Gliese 229 Ba och dess kamrat Gliese 229 Bb.