Google

Translate blog

onsdag 10 juli 2019

En del meteorer som hittats på Jorden är troligen bitar av förstörda planeter.


Nästan allt som faller ner på jorden i form meteorer  kan komma från ett halvt dussin eller så förlorade världar (planeter) som splittras sönder i tidernas begynnelse av vårt solsystems bildande. Inte att förväxla med universums tillblivelse.


Astronomer har upptäckt mer än 400.000 asteroider i asteroidbältet  Tidigare forskning har visat att många asteroider verkar ha liknande banor och kompositioner, och att varje ”asteroid familj” bildats när en kollision mellan planeter krossade en kropp i många fragment.


Forskare har nu föreslaget att nästan alla av dessa är bitar från fem kroppar (familjer) eller före detta planeter som krockat. Resterna är dessa asteroider vi har däruppe i bältet Flora, Vesta, Nysa, Polana och Eulalia.


Men det finns även okända kroppar däruppe kallade ghostfamiljer.


Ännu kan man inte säga var dessa kommer från eller varifrån. De har inte som de fem familjernas kroppar likartade banor. Ex Vestas fragment följer Vestas kurs i bana.


Själv kan jag tänka mig att dessa ghosfamiljer kan ha sitt ursprung från mindre krockar senare mellan fragment eller att det ännu finns dvärgplanter i asteroidbältet vi ännu inte funnit och att de  familjevis hör till en sådan.


Bild en meteor på ingående  förbränns i atmosfären.