Google

Translate blog

torsdag 6 juni 2019

I det yttre av solsystemet finns Wirtanen med stora vattenlager och på Mars har nyligen en sjö bekräftats.


I slutet av förra året studerade Nasas flygande observatorium Sofia kometen Wirtanen när den i december befann sig som närmst jorden. Data från detta tillfälle visade att kometen innehåller vatten vars sammansättning liknar den i haven på jorden.


 – Vi har upptäckt en enorm reservoar av jordlikt vatten i de yttre delarna av solsystemet säger Darek Lis, forskare vid Nasas Jet Propulsion Laboratory.


Vatten var avgörande för uppkomsten av liv på Jorden och vi vill inte bara förstå hur jordens vatten uppstod – utan även om den här processen skulle kunna fungera på samma sätt för andra planetsystem säger han efter denna spännande upptäckt.

 Asteroider likt den ovan är huvudmisstänkta i hur vattnet en gång kom till Jorden. För min del tycker jag det är långsökt. Om vatten är så vanligt i asteroider bör det även ha varit vanligt i planeter i tidendernas begynnelse. I annat fall är det konstigt och vi ska veta att vi inget vet om hur vatten en gång kom till och varför.



Utöver detta har  forskare nyligen upptäckt en sjö under den marsianska polarisen. Det är det första fyndet av flytande vatten på planeten och genom detta fynd ökar möjligheterna att hitta utomjordiskt liv.


Sjön är av ungefär samma storlek som Hjälmaren i Västmanland Sveriges fjärde största sjö i storleksordning.


Det är under södra polarisen den underjordiska sjön på Mars finns.  Upptäckten, som publicerats i Science gjordes med radarvågor från den europeiska rymdfarkosten Mars Express som cirklar i bana runt Mars sedan december 2003.


Anna Neubeck, astrobiolog vid Stockholms universitet, menar att upptäckten visar att Mars fortfarande är högintressant för dem som forskar om liv i rymden.


Bild tagen den 12 dec 2018 på kometen Wirtanen (från Vikipedia).