Google

Translate blog

torsdag 3 juni 2021

Galaxer liknande Vintergatan är inte ovanliga

 

Under lång tid nu har man trott att Vintergatans form   


kom till efter en kollision mellan två galaxer. Men vi har även som närmsta granne Andromedagalaxen

som har nästintill identiskt utseende som Vintergatan och utöver det än fler därute. Det ger påståendet mindre relevans då knappast galaxkollisioner är så vanliga och om så att resultatet i flertalet fall blir en spiralgalax.

Galaxen UGC 10738, en galax som i stort sett liknarVintergatan och har distinkta "tjocka" och "tunna" skivor som är nästintill  identiska med Vintergatans. Galaxens skiva ligger cirka 320 miljoner ljusår bort och innehåller främst äldre stjärnor. Det identifierades på grund av dess låga förhållande mellan järn och väte och helium. 

Det är i en ny studie som innehåller beskrivningen av första detaljerade tvärsnittet av en galax det  avslöjas att vår galax form utvecklades gradvis istället för att som länge ansetts och många fortfarande tror resultatet av en våldsam galaxkollision. Strukturen spiralgalax är därför inte är resultatet av en sällsynt kollision med en annan troligen då mindre galax för länge sedan .  Istället är det en typisk eller vanlig för att inte säga normal struktur på en galax utveckling.


Nicholas Scott och Jesse van de Sande, vid Australiens ARC Centre of Excellence for All-Sky Astrophysics in 3 Dimensions (ASTRO 3D) säger: "Våra observationer indikerar att Vintergatans tunna och tjocka skivor inte kom till på grund av en gigantisk kollision utan är en slags "standard"  för galaxbildning och evolution. Ur dessa resultat anser vi att galaxer med Vintergatans särskilda strukturer och egenskaper kan beskrivas som det "normala".

 

" Man trodde att Vintergatans tunna och tjocka skivor bildades efter en sällsynt våldsam sammanslagning och därför förmodligen inte skulle hittas i andra spiralgalaxer. Vår forskning visar att det förmodligen är fel och att dessa utvecklades "naturligt" utan katastrofala händelser. Det betyder att vintergatliknande galaxer förmodligen är mycket vanliga." Det betyder också att vi kan använda befintliga mycket detaljerade observationer av Vintergatan som verktyg (mall) för att bättre förstå och analysera mycket avlägsna galaxer som vi av uppenbara skäl inte kan underöka lika bra." säger Jesse van de Sande, från Australiens ARC Centre of Excellence for All-Sky Astrophysics in 3 Dimensions (ASTRO 3D), och tillägger: "Med hjälp av ett instrument Multi Unit Spectroscopic Explorer kallat MUSE, kunde vi bedöma stjärnornas metallförhållanden i tjocka och tunna skivor i galaxen UGC 10738." 

"Det var i stort sett desamma som det är i Vintergatan - gamla stjärnor i den tjocka skivan, yngre stjärnor i den tunna. Vi tittade vidare på några andra galaxer för att vara säkra, men det finns redan nu ganska starka bevis på att de  galaxerna utvecklades på samma sätt”. Likt UGC 10738 och Vintergatan.

Troligast är att galaxer överhuvudtaget om de får utvecklas i någorlunda lugn och ro blir likartade. Som det ser ut som vanligast till spiralgalaxer. Så vi kan glömma idén om vintergatans våldsamma tillblivelse formmässigt ur en kollision anser jag (min anm.).

Bild på Andromedagalaxen och Vintergatan.