Google

Translate blog

lördag 12 mars 2022

GRS 1915+105 består av en röntgenbinär och mikrokvasar.

 


GRS 1915+105 finns i riktning mot stjärnbilden Örnen ca 3600 ljusår bort och består av en Röntgenbinär vilket innebär två närliggande dubbelstjärnor som främst ger sig till känna genom sin starka röntgenstrålning och en mikrokvasar en region omkring ett svart hål med åtskilliga M (solmassor) och en "ordinär" stjärna som följeslagare.

Ett svart hål har innan det ger ifrån sig röntgenstrålning fått stor corona. Detta framgår bland annat med  ”hjärtslagsgrafen” som ett internationellt team av astronomer har gjort av ett svart hål och en stjärna som kretsar runt varandra.

Teamet, som leds av Mariano Méndez från Universitetet i Groningen (Nederländerna) kommer att publicera sina resultat i dagarna i Nature Astronomy. Precis som blodet i ett mänskligt hjärta inte kan vara i förmaket och ventriklarna samtidigt, verkar ett svart hål också först samla in material, värma upp det i en så kallad corona för att därefter stråla ut det.

– Det låter logiskt, men det har varit en debatt i 20 år om huruvida corona och strålning helt enkelt var samma sak. Nu ser vi dock att strålen uppstår en efter en och utgår från corona, säger  Mariano Méndez vid Kapteyninstitutet. För arbetet samlade forskarna in 15 års data insamlade från flera skilda teleskop. Bland annat riktade de Rossi X-ray TimingExplorer mot det svarta hålet i GRS 1915 +105 ungefär var tredje dag och samlade in data om högenergiröntgenstrålningen från coronan.

Astronomerna kombinerade röntgendata med Ryleteleskopet  som är ett radioteleskop.

Ovan är en samling teleskop (radioteleskop och röntgenteleskop) cirka nittio kilometer norr om London, som samlar lågenergiradiostrålning från det svarta hålets strålning nästan varje dag. Det svarta hålet GRS 1915+105 är inte ett isolerat svart hål, utan ett dubbelt system bestående av ett svart hål och en stjärna som cirklar runt varandra. Detta dubbla system ligger i vintergatan, cirka 36 000 ljusår från oss i riktning mot stjärnbilden Örnen. Det svarta hålet väger ungefär 12 gånger så mycket som vår sol, vilket gör det till ett av de tyngsta kända stjärnsvarta hålen. Inte att förväxla med svarta hål i mitten av en galax. Nu när forskarna har bevisat sekvensen finns det fortfarande några obesvarade frågor. 

Till exempel innehåller röntgenstrålningen som teleskopen samlar in från koronan mer energi än vad som kan förklaras av enbart coronans temperatur. Forskarna misstänker att ett magnetfält finns här som ger extra energi. Detta magnetfält och den medföljande energin kan då förklara varför röntgenstrålar bildas. Om magnetfältet är kaotiskt värms koronan upp. Om magnetfältet blir mindre kaotiskt kan material fly via fältlinjerna i strålform. För mer förklarat händelseförlopp  följ länken här där det finns några filmer som bra förklarar hur skeendet ser ut. https://phys.org/news/2022-03-astronomers-heartbeat-black-hole.html

Bild vikipedia av en konstnärlig tolkning av en röntgenbinär. Materia från stjärnan fångas in av det kompakta objektet och bildar en ackretionskiva med bipolärt utflöde.