Google

Translate blog

onsdag 20 januari 2021

Exoplanet KOI-5Ab finns därute enligt ny analys av data från nedlagda Keplerteleskopet.

 


Astronomer har nu efter 11 år kunnat bekräfta att det nedlagda rymdteleskopet Kepler hade rätt.  KOI-5Ab existerar därute. En planet med storlek som Saturnus och en omloppstid runt sin sol på fem dagar. Redan 2009 visade Kepler att det troligen var en planet som hittats. Men signalen var osäker och kunde likväl vara en störning från omgivande stjärnor därute.

 

Den svårfångade främmande världen var den andra "kandidaten" som någonsin identifierats av Kepler, som jagade planeter under 2009 till 2018. Kepler använde "transitmetoden", och sökte efter den dämpning av ljusstyrka som orsakas när främmande världar korsar stjärnornas framsida ur rymdfarkostens perspektiv och då ger en ljusdämpning lokalt på stjärnan. Kepler var otroligt produktiv. Nästan två tredjedelar av de cirka 4 300 kända exoplaneterna upptäcktes av Kepler och i analys av teleskopets enorma dataset fortsätter det att dyka upp nya fynd. De planeter Kepler upptäckte gavs alltid beteckningen med ett K i början av sitt namn.

 

KOI-5Ab finns cirka 1800 ljusår från jorden i stjärnbilden Svanen. KOI-5Ab var ännu mer komplicerad än forskare insåg vid den tidpunkten för att säkert bekräftas som planet. År 2014 hade Ciardi och andra forskare fastställt att KOI-5-systemet har tre stjärnor. Och det var fortfarande inte klart om KOI-5Ab existerade eller om 2009 signalen genererades av en av dessa stjärnor.

 

KOI-5Ab kom tillbaka i rampljuset tack vare Keplers efterträdare, NASA:s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) som lanserades 2018. TESS upptäckte också en signal i KOI-5-systemet genererad av en potentiell planet med en omloppsperiod på fem jorddagar. KOI-5Ab bekräftades då som en planet en som är ungefär hälften så massiv som Saturnus.

Kepler var en lyckad satsning (min anm.) men likt allt annat finns en gräns för livslängd för allt människor producerar eller av mänskligt liv överhuvudtaget.

Bild från vikipedia på det numera avstannade Keplerteleskopet vilket upptäckte en hel del exoplaneter under dess tid det var i drift mellan 2009-2018.