Google

Translate blog

lördag 1 juli 2023

Fakta om Merkurius

 


Merkurius är den planet som finns närmst  solen och den minsta planeten i solsystemet. Det är den planet med störst densitet efter Jorden. Den har en enorm metallkärna ungefär 3600 till 3 800 kilometer i diameter eller cirka 75% av planetens diameter. Som jämförelse är Merkurius yttre skal 500 till 600 km tjockt. Kombinationen av dess massiva kärna och sammansättning innehåller ett överflöd av flyktiga element och har lämnat forskare förbryllade i åratal.

Planeten är  något större än jordens måne. Då den inte har någon betydande atmosfär är planeten märkt av mängder av kratrar. För ungefär 4 miljarder år sedan slog en asteroid med en storlek av 100 km  i diameter ner på Merkurius med en inverkan lika med 1 biljon 1 megaton bomber vilket skapade en stor slagkrater ungefär 1550 km i diameter. Känd som Caloris Basin, stor nog för att rymma  hela delstaten Texas. En annan stor inverkan av kraschen kan ha bidragit till att skapa planetens udda rotering.

NASAs rymdfarkost MESSENGER upptäckte 2012 fruset vatten i kratrarna runt dess nordpol. Regioner som är permanent skuggade från solens värme. Sydpolen kan också innehålla isiga fickor men MESSENGERs bana tillät inte forskare att undersöka detta område. Kometer eller meteoriter kan ha haft med sig is till planeten alternativt kan vattenånga ha utgasats från planetens inre och frusit vid polerna.

Merkurius krymper i storlek enligt en rapport från 2016. Den lilla planeten består av en enda kontinentalplatta över en svalnande  järnkärna. När kärnan svalnar stelnar den vilket minskar planetens volym och får den att krympa.

 Processen skrynklar ytan och skapar dalar och klippor. Bland annat Great Valley har skapats över tid, Den är cirka 1 x 000 x 400,3 km vilket innebär större än Arizonas berömda Grand Canyon och djupare än Great Rift Valley i Östafrika.

Jordbävningar sker på Merkurius. En helt oväntad upptäckt som gjordes av Mariner 10 vilken även upptäckte att Merkurius har ett magnetfält. Planeter genererar teoretiskt magnetfält endast om de snurrar snabbt och har en smält kärna. Men Merkurius tar 59 dagar op sig att att rotera runt sin axel ett varv och är så liten - bara ungefär en tredjedel av jordens storlek - att dess kärna borde ha svalnat för länge sedan. Istället för en betydande atmosfär har Merkurius en ultratunn "exosfär" som består av atomer som sprängts bort från ytan av solstrålning, solvinden och mikrometeoroidpåverkan. Dessa atomer flyr efterhand som de bildas snabbt ut i rymden och bildar en svans av partiklar efter sig  enligt NASA. Merkurius gör ett varv runt solen var 88:e jorddag och färdas genom rymden i nästan 180000 km/h, snabbare än någon annan planet. Dess ovalformade bana är mycket elliptisk och tar Merkurius så nära som 47 miljoner km och så långt som 70 miljoner km från solen i sin bana.

Informationen om Merkurius här är ett sammandrag från en artikel i  https://www.space.com  följ länken för än mer information.


Bild vikipedia Merkurius i rätt färg  (av MESSENGER 2008)