Google

Translate blog

fredag 7 juni 2024

Måne blev månar runt asteroiden Dinkinesh

 


Dinkinesh är en asteroid i asteroidbältet som ligger mellan Mars och Jupiter ”som tills nu med en bekräftad måne”. När NASA:s rymdfarkost Lucy flög förbi sitt första officiella mål asteroiden Dinkinesh ("Dinky") i november 2023 upptäcktes att asteroiden inte var ensam. En satellitasteroid (måne) hittades som döptes till "Selam", sågs kretsade kring Dinky. När Lucy skickade data tillbaka till jorden som nu ytterliga analyserats upptäckte forskarna något överraskande: Selam var inte ensam måne utan en dubbelmåne. Det var två månar som var på väg att sammanslås.

Lucy-teamet som inkluderade Jessica Sunshine, professor i astronomi och geologi vid University of Maryland, beskrev det oväntade fyndet i en artikel som publicerades i tidskriften Nature den 29 maj 2024. Forskarna noterade att det ovanliga systemet utmanar befintliga teorier om hur asteroider och andra himlakroppar bildats över tid och ger  insikt i både Dinkys och Selams inre struktur, dynamik och evolutionära historia.

"Det finns mycket mer komplexitet i dessa små kroppar än vi ursprungligen trodde", beskriver Sunshine en av författarna till artikeln. – Med de ytterligare observationer som rymdsonden gjorde kunde vi bättre analysera egenskaper som Dinkys rotationshastighet och Selams omloppsbana. Vi har också en bättre förståelse för vilka material de kan bestå av vilket tar oss ett steg närmare att lära oss hur stenplaneter skapas.

Artikeln "The Discovery of a Contact-Binary Satellite of the Asteroid (152830) Dinkinesh by the Lucy Mission" publicerades i Nature den 29 maj 2024.

Bild https://cmns.umd.edu/   Panelerna a, b och c visar stereografiska bildpar av asteroiden Dinkinesh som togs av NASA:s rymdfarkost Lucys L'LORRI-instrument under minuterna runt den närmaste inflygningen den 1 november 2023. De gula och rosa prickarna indikerar tråget respektive åsen. Dessa bilder har bearbetats för att förbättra kontrasten. Panel d visar en sidovy av Dinkinesh och dess måne Selam tagna några minuter efter att sonden var som närmast. Upphovsman: NASA/SwRI/Johns Hopkins APL/NOIRLab.