Google

Translate blog

fredag 29 oktober 2021

Om det finns intelligenta varelser därute är de troligen av artificiellt slag inte biologiskt.

 


Finns det intelligent liv någon annanstans i universum än på Jorden? Den frågan har debatterats i århundraden. Det är först nyligen som vi har en faktisk chans att ta reda på det med hjälp av bland annat Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence) där används radioteleskop för att aktivt lyssna efter radiomeddelanden från främmande civilisationer) Se länk här till SETI de behöver dig

Om vi antar att det finns planeter där livet började och att det följde en darwinistisk evolution (vilket inte behöver vara fallet). Även då är det högst osannolikt att utvecklingen av intelligens och teknik skulle ske i exakt samma takt som på jorden. Om den släpade efter betydligt (intelligensen) skulle den planeten helt enkelt inte avslöja några bevis på utomjordiskt liv för våra radioteleskop.

Men runt en stjärna äldre än solen kan livet ha haft ett försprång på en miljard år eller mer mot jordens. Kanske skulle där en utgångspunkt varit att förbättra oss med genetisk modifiering i kombination med teknik – att skapa cyborger med delvis organiska och delvis oorganiska delar. Något som kan vara en övergång till helt artificiell intelligens. Till viss del har vi även här börjat genom inplantat att göra människan beroende av eller förbättrad med elektronik (min anm.)


AI (artificiell intelligence) kan till och med utvecklas och skapa bättre och bättre versioner av sig själv på en snabbare tidsskala än darwinismen i miljarder år gjorde. Tänk på utvecklingen av datorer som servar sig själva och förbättrar sin kapacitet genom inlärning (min anm.) Organisk intelligens på mänsklig nivå skulle då bara vara ett kort mellanspel i vår "mänskliga historia" innan maskinerna tar över. Så om utomjordisk intelligens hade utvecklats på samma sätt som här hittills skulle det vara högst osannolikt att vi skulle "fånga" den i under den korta bit av tid när den fortfarande var förkroppsligad i biologisk form.

Om vi skulle upptäcka utomjordiskt liv är det mycket mer sannolikt att det är elektroniskt än av kött och blod – och detta liv kanske inte ens finns på planeter. Livet för en organisk civilisation kan finnas årtusenden på sin plats, medan dess elektroniska diaspora kan fortsätta i miljarder år var som helst. Om vi tar med detta i ekvationen verkar det som om det kan finnas fler civilisationer där ute än vi trodde, men att majoriteten av dem skulle vara artificiella. Ekvationen som det talas om här är Drakes ekvation 

Vi kanske till och med vill ompröva termen "främmande civilisationer". En "civilisation" betecknar ett samhälle av individer enligt gängse normer. Men utomjordingar kan vara en enda integrerad intelligens. Om Seti lyckades hitta intelligenta signaler skulle det vara osannolikt att de var avkodningsbara meddelanden. Istället kan det upptäckas en biprodukt från signalens sändare (eller till och med ett fel) av någon superkomplex maskin långt bortom vår förståelse.

Seti fokuserar på radiosignaler från det elektromagnetiska spektrumet. Men eftersom vi inte har någon aning om vad som finns där ute bör vi  utforska alla vågband inklusive de optiska och röntgenfältet. I stället för att bara lyssna efter radiosändningar bör vi också vara uppmärksamma på andra tecken på icke-naturfenomen eller aktivitet. Även om vi förmodligen kan utesluta besök av människoliknande arter finns det andra möjligheter. En utomjordisk civilisation som behärskat nanoteknik kan till exempel ha överfört sin intelligens till små maskiner. Det kan sedan invadera andra världar eller till och med asteroidbälten, med svärmar av mikroskopiska sonder.

Post-mänskliga intelligenser kan också bygga datorer med enorm processorkraft. Civilisationer därute kan kanske simulera levande ting – med faktiska medvetande – eller till och med hela världar eller universum. Hur vet vi att vi inte lever i en sådan simulering skapad av tekniskt överlägsna utomjordingar?

 Kanske är vi inte är mer än lite underhållning för någon  varelse som driver en sådan simulerad modell? Skapad ur BigBang som då ska ses som en uppkopplingshändelse mot något.

Om livet är avsett att kunna skapa tekniskt avancerade civilisationer som kan göra datorprogram kan det faktiskt finnas fler simulerade universum där ute än verkliga vilket gör det tänkbart att vi är  ett av dem.

 

Denna gissning kan låta fantastik men allt är baserat på vår nuvarande förståelse av fysik och kosmologi. I slutändan kan den fysiska verkligheten omfatta komplexitet som varken vårt intellekt eller våra sinnen kan förstå. Men vi ska även ha i beräkningen att vi lever i en ny tid där datorer och spel är vardag för många och ur detta har idén om en simulerad världsuppfattning troligen kommit. För länge sedan skulle tanken inte kunnat uppstå ur den kunskap människan då levde med (min anm.).

Detta inlägg har som utgångspunkt en artikel delvis anpassad från ett tal som Emeritusprofessor Martin Rees i kosmologi och astrofysik, University of Cambridge höll på en Breakthrough Listen-konferens 2018

Bild pixabay.com