Google

Translate blog

söndag 11 april 2021

Tvivel har uppkommit över vad 70 % av universum består av.

 


Ännu anser merparten av forskare att mörk energi står för nästan 70 procent av universum och är anledningen till vårt ständigt accelererande, expanderande universum. Men i en ny studie från forskare vid Köpenhamns universitet testades en modell som ersätter mörk energi med en ny typ av mörk materia i form av magnetiska krafter.

" Om det vi upptäckte är korrekt, skulle det öka vår tro att det vi trodde utgör 70 procent av universum faktiskt inte existerar. Vi har tagit bort mörk energi från ekvationen och lagt till några fler egenskaper till mörk materia. Det verkar ha samma effekt på universums expansion som mörk energi, förklarar Steen Harle Hansen, docent vid Niels Bohr Institutes DARK Cosmology Centre.

Den etablerade förståelsen för hur universums energi fördelas är att den består av fem procent normal materia, 25 procent mörk materia och 70 procent mörk energi.

I UCPH-forskarnas nya modell ges den 25-procentiga andelen mörk materia speciella egenskaper som gör 70 procent av mörk energi överflödig. – Vi vet inte så mycket om mörk materia annat än att vi teoretiskt ser den som en tung och långsam partikel. Men sedan undrade vi — tänk om mörk materia hade någon kvalitet liknade magnetism? Vi vet att när normala partiklar rör sig skapar de magnetism. Och magneter lockar eller stöter bort andra magneter tänk då om det är vad som händer i universum? Att denna ständiga expansion av mörk materia sker tack vare någon form av magnetisk kraft? "frågade sig Steen Hansen.


En datormodell utarbetades där man testade mörk materia med en typ av magnetisk energi. "Vi utvecklade en modell som fungerade utifrån antagandet att en del av de  mörka materiapartiklarna har en magnetisk kraft och undersökte vilken effekt denna kraft skulle ha på universum. Det visar sig att det skulle ha exakt samma effekt på hastigheten av universums expansion som vi teoretiskt gett mörk energi, förklarade Steen Hansen.

 

Det finns dock fortfarande mycket om denna mekanism som ännu inte har förståtts av forskarna enligt honom.

Jag (min anm.) anser att de är på rätt väg. Men har en bit kvar. Jag tror varken på existensen av mörk energi eller mörk materia. Strängteorin anser jag är den teori som stämmer och magnetism är absolut enligt mig något som hör hemma där. Det är bara att gratulera forskarna i Köpenhamn de är enligt mig på rätt spår.

Bild från pixabay.com