Google

Translate blog

lördag 7 maj 2022

Nya försök att kontakta eventuella utomjordingar planeras under 2023.

 


I över 70 år har astronomer sökt efter radio- eller optiska signaler sända av okända civilisationer därute i universum. Syftet är att söka efter spår av utomjordisk intelligens, kallad SETI. Hitta liv på ungefär samma nivå av tekniskt kunnande som vi och därmed få bevis på att vi inte är ensamma. Men det handlar om liv på ungefär samma nivå som vårt annars är det svårt att hitta. Dinosaurier eller stenåldersmänniskor sände inget ut från Jorden.

De flesta forskare är övertygade om att liv finns på många eller någon av de 300 miljoner potentiellt beboeliga världarna i Vintergatan. Astronomer tror  att det finns en chans att vissa livsformer har utvecklat intelligens och tekniskt kunnande. Men inga signaler från en annan civilisation har någonsin upptäckts vilket är ett mysterium har fått beteckningen  "Den stora tystnaden".

Medan SETI länge nu har varit en del av den vanliga vetenskapen, har METI eller meddelanden om utomjordisk intelligens varit mindre vanligt.

”Jag är professor i astronomi och har skrivit mycket om sökandet efter liv i universum. Jag sitter också i det rådgivande rådet för en ideell forskningsorganisation som utformar meddelanden att skicka till utomjordiska civilisationer”. säger Fredrik Sjöslag University Distinguished Professor i astronomi, University of Arizona

Under de kommande månaderna kommer två team av astronomer att sända meddelanden ut i rymden i ett försök att kommunicera med  intelligenta utomjordingar som kan vara där ute och kan ta emot meddelande.

Men vissa människor ifrågasätter om det är klokt att göra det. Nästan ett halvt sekel efter Arecibo-meddelandet (sändes ut 1974 mot stjärnhopen M3 och når fram om 25000 år och  efter ytterligare 25000 kan svaret komma ) planerar två internationella team av astronomer nya försök till utomjordisk kommunikation.

Ett av dessa nya meddelanden kommer att skickas från världens största radioteleskop i Kina någon gång under 2023. Teleskopet har en diameter på 500 meter och kommer att sända ut en serie av radiopulser över en bred area av skyn. Meddelandet heter "The Beacon in the Galaxy" och innehåller primtal och matematiska operatorer, livets biokemi, mänskliga former, jordens plats och en tidsstämpel. Teamet skickar meddelandet till en grupp av miljontals stjärnor nära Vintergatans centrum, cirka 10000 till 20000 ljusår från jorden. Även om detta maximerar poolen av potentiella utomjordingar, betyder det att det kommer att ta tiotusentals år innan jorden kan få ett svar.

Det andra försöket riktar in sig på en enda stjärna med potential för ett mycket snabbare svar. Den 4 oktober 2022 kommer ett team från Goonhilly Satellite Earth Station i England att sända ett meddelande mot stjärnan TRAPPIST-1. Denna stjärna har sju planeter, varav tre är jordliknande världar och finns i den så kallade "Goldilocks-zonen" - vilket innebär att de kan ha vätska och potentiellt liv. TRAPPIST-1 finns 39 ljusår bort så det kan ta 78 år för intelligent liv att ta emot meddelandet och jorden att få svar.

Den nu avlidne fysikern Stephen Hawking påtalade däremot faran av att kontakta utomjordingar som kan ha en överlägsen teknik mot jordens. Han hävdade att de kunde vara ondskefulla och om de fick veta jordens läge skulle de kunna förstöra eller ockupera Jorden. Fast även här handlar det om stora tidsskalor och en resa till jorden skulle ta tusentals år om de nu inte har för oss okända resmetoder (min anm,).

Andra ser ingen risk eftersom en verkligt avancerad civilisation redan borde känna till vår existens (då frågar jag mig varför hör de då inte av sig eller varför ska vi då kontakta dem om de inte själva kontaktat oss (min an.).

I sammanhanget ska nämnas att den rysk-israeliska miljardären Yuri Milner har erbjudit 1 miljon dollar för den bästa utformningen av ett nytt meddelande och ett effektivt sätt att överföra det. Detta inlägg är en sammanfattning och diskussion av mig över en artikel publicerad i The Conversation UK av redaktör Jo Adetunji. För mer och utförlig läsning av vad som står där följ denna länk. 

Bild flickr.com på hur kanske en utomjording kan se ut.