Google

Translate blog

tisdag 3 december 2019

Galaxen NGC 6240 är unik i dess centrum finns 3 svarta hål!


En internationell forskargrupp under ledning av forskare från Göttingen och Potsdam visade för första gången att galaxen NGC6240 innehåller tre supermassiva svarta hål. Denna unika observation publicerades i tidskriften astronomi &Amp; astrofysik. Observationen visar att de svarta hålen finns nära varandra i galaxens kärna. Studien pekar på att troligen tre galaxer en gång sammanslogs och fick till resultat en av de största galaxerna vi känner till.


NGC 6240, vilken finns 300000000 ljusår bort känd som en oregelbunden galax på grund av sin form. Tills nu har astronomer antagit att den bildats genom kollision mellan två mindre galaxer och innehöll två svarta hål i sin kärna.


Men ny forskning visar att det finns tre svarta hål i dess centrum," rapporterar professor Wolfram vid  universitetet i Göttingen, den ledande författaren av studien. Var och ett av de tre hålen har en massa av mer än 90000000 gånger vår sols storlek. De svarta hålen är belägna i en region i rymden ca 3000 ljusår tvärs över. Detta Innebär att de tre svarta hålen är mittpunkterna av tre sammanslagna galaxer.


Det låter som stort avstånd men i universum är avstånd av detta slag inte stora (min anm).


Bild på galaxen NGC 6240 som finns i riktning mot stjärnbilden.