Google

Translate blog

onsdag 15 januari 2020

Det finns en mystik i varje atom som vi inte förstår


Allt är uppbyggt av atomer, men  vad som sker i en enstaka atom är en gåta som ännu är olöst. Verkligheten är inte förklarad. Frågan är om den någonsin blir detta. 
Ingen vet vad som händer inuti en atom. Men två konkurrerande grupper av forskare tror att de har listat ut det och båda vill visa och bevisa att just deras vision är korrekt.


Här är vad vi vet säkert. En atom innebär att ett antal elektroner snurrar runt och innanför dessa finns det en hel del tomt utrymme. I centrum av det utrymmet finns en liten kärna bestående av ett bestämt antal protoner och neutroner. Antalet har sammanhang med elektronantalet för att bli en bestämd massa av ett grundämne.


Men hur dessa protoner och neutroner (tillsammans kända som nukleoner) beter sig inuti en atom vet vi inte. Rör de sig eller är de sammanslagna ingen vet.


Dessa protoner och neutroner består var och en av tre mindre partiklar som kallas kvarkar och samspelet mellan dessa kvarkar är så intensivt att ingen yttre kraft bör kunna deformera dem. 


Men i årtionden har forskarna vetat att teorin på något sätt är felaktig. Experiment har visat att, inuti en kärna av protoner och neutroner verkar krafter mycket större än de borde vara. 


Fysiker har utvecklat två konkurrerande teorier som försöker förklara en konstig obalans i nuvarande teori och förespråkarna för de två nya teorierna är så pass olika att båda förespråkarna är övertygade om att den konkurrerande teorin är felaktig.


För att något förstå dessa följ denna länk till en artikel om detta. Det blir för långt inlägg att beskriva dem här från livescience.com.
  

Själv tror jag (min anmn.) att både nuvarande accepterade teori och de två nya inte kan förklara vad som är sanningen. Sanningen finns därute eller härinne men jag tror inte människans hjärna eller all datorkraft i världen kan förstå denna.


Bilden är En mycket förenklad modell av en heliumatom med två protoner, två neutroner och två elektroner, inte skalenlig. Från vikipedia. Även i denna enklaste av alla atomer finns den mystik vi inte förstår.