Google

Translate blog

onsdag 1 november 2023

Fler lämningar efter gamla floder hittade på Mars

 


En ny analys av data insamlade av rovern Curiosity avslöjar att en många av kratrarna på Mars kan ha innehållet floder.

Vi fann bevis på att Mars sannolikt var en planet med många floder, beskriver Benjamin Cardenas, biträdande professor i geovetenskap vid Penn State och huvudförfattare i en ny artikel som beskriver upptäckten. Vi ser tecken på detta över hela planeten.

I studien publicerad i Geophysical Research Letters beskrivs hur forskarna använde numeriska modeller för att simulera erosion på Mars under årtusenden och fann att i kraterformationer finns så kallade bench-and-nose-landformer som med största sannolikhet är spår av forntida flodbäddar.

Studien är den första som kartlagt erosion av forntida marsiansk jord. Kartläggningen gjordes genom att träna en datormodell på en kombination av satellitdata, Curiosity-bilder och 3D-skanningar av stratigrafin – eller lager av sten, så kallad strata som avsatts under miljontals år – under havsbotten i Mexikanska golfen (för att förstå vilka formationer man letade efter).

Analysen gav en ny tolkning av kraterformationer på Mars som fram tills nu aldrig har förknippats med eroderade flodavlagringar. Vår forskning tyder på att Mars kan ha haft mycket fler floder än man tidigare trott vilket verkligen visar en stor trolighet på att det funnits forntida liv på Mars, beskriver Cardenas. Den ger en vision av Mars för länge sedan då större delen av planeten hade de rätta förutsättningarna för liv.

Medförfattare till artikeln var Kaitlyn Stacey, doktorand i planetär geovetenskap vid The Pennsylvania State University.

Bild vikipedia. Mars sedd från Hubbleteleskopet.