Google

Translate blog

lördag 8 februari 2025

Kraften i mikrokvasarer

 


Bild wikipedia Konstnärs föreställning om den först upptäckta mikrokvasaren, SS 433 i Örnens stjärnbild. En mikrokvasar är en region omkring ett svart hål med åtskilliga (solmassor) som har en "vanlig" stjärna som följeslagare.

En mikrokvasar har fått sitt namn av likheten med en kvasar, nämligen närvaron av stark och variabel radiostrålning och en ackretionsskiva runt ett svart hål. Hos kvasarer innehåller det svarta hålet miljoner solmassor, hos mikrokvasaren endast ett mindre antal solmassor. Ackretionsmassan hos mikrokvasaren kommer från en ordinär stjärna och ackretionsdisken är ljusstark i både synligt ljus och röntgenstrålning.

De mest kraftfulla jetstrålarna i vår galax finns i mikrokvasarer: system som består av ett svart hål  tillsammans med en "ordinär" stjärna. Paret kretsar runt varandra, och när de väl är tillräckligt nära varandra (det svarta hålet och stjärnan) börjar det svarta hålet långsamt sluka sin följeslagare (stjärnan). Som en konsekvens av detta skjuts jetstrålar ut från området nära det svarta hålet och kvasaren är bildad.

Under de senaste åren har det visats att mikrokvasarjetstrålar är effektiva partikelacceleratorer. Det är dock oklart hur mycket de som grupp bidrar till den totala mängden kosmisk strålning i galaxen. Svaret på den frågan kräver att man förstår om alla mikrokvasarer kan accelerera partiklar eller om det bara är ett fåtal som kan detta och i så fall varför.

Mikrokvasarer klassificeras vanligtvis beroende på stjärnans massa i antingen "låg massa" eller "hög massa" system, där system med lägre massa är mycket vanligare. Hittills har man bara funnit bevis för partikelacceleration i system med hög massa. Till exempel innehåller mikrokvasaren SS 433, som nyligen avslöjades vara en av de mest kraftfulla partikelacceleratorerna i galaxen där stjärnan har en massa som är ungefär 10 gånger mindre än vår sols.

Följaktligen anses det allmänt att mikrokvasarer med låg massa inte är tillräckligt kraftfulla för att producera gammastrålning.

Dr. Laura Olivera-Nieto från Max-Planck-Institut für Kernphysik i Heidelberg, Tyskland (MPIK) och Dr. Guillem Martí-Devesa från Università di Trieste, Italien, har nu gjort en upptäckt som skakar om detta paradigm.

De använde 16 års insamlad data från detektorn Large Area Telescope ombord på NASA:s satellit Fermi vilket avslöjade en svag gammastrålningssignal som stämmer överens med positionen för GRS 1915+105, en mikrokvasar med en stjärna vid ett svart hål där stjärnan är mindre än vår sol. Gammastrålningssignalen uppmättes ha energi högre än 10 GeV, vilket indikerar att systemet kan accelerera partiklar till ännu hög energi.

Observationerna visar ett scenario där protoner accelereras i jetstrålarna, varefter de strålar ut och interagerar med närliggande gas och ger gammastrålningsfotoner. I artikeln beskrivs hur forskarna även använde data från 45-metersteleskopet Nobeyama i Japan, som indikerar att det finns tillräckligt med gasmaterial runt källan för detta scenario.

Resultat visar att till och med mikrokvasarer som hyser en stjärna med låg massa är kapabla att accelerera partiklar. Eftersom detta är den mest talrika klassen av kvasarer har detta fynd betydande konsekvenser av mikrokvasarer som grupp till det kosmiska strålningsinnehållet i vår galax.

Arbetets resultat är publicerat i The Astrophysical Journal Letters.