Google

Translate blog

onsdag 6 april 2022

V Hya en stjärna därute

 


V Hya är en kolrik asymptotisk jättegrenstjärna(AGB) som ligger cirka 1 300 ljusår från jorden i stjärnbilden Hydra (vattenormen).  Mer än 90 % av stjärnorna med en massa lika med eller större än solen utvecklas till AGB-stjärnor när bränslet som krävs för att driva kärnprocessen i dess inre  tar slut (innebär där förbränningen av helium i stjärnans centrala delar upphört och detta i stället börjar förbrännas i en koncentriskt skalform vid ytan och stjärnan sväller upp till en röd jätte).

Bland dessa miljontals stjärnor är V Hya av särskilt stort intresse för forskare på grund av dess hittills unika beteende och egenskaper, inklusive extrema plasmautbrott som inträffar ungefär vart 8,5 år och att det i närområdet finns  en nästan för oss osynlig följeslagare (stjärna) som bidrar till V Hyas explosiva beteende.

"Vår studie bekräftar dramatiskt att den traditionella modellen om hur AGB-stjärnor svalnar – genom massutmatning av bränsle via en långsam, relativt stadig sfärisk vind över 100000 år eller mer – i bästa fall är ofullständig eller i värsta fall felaktig", säger Raghvendra Sahai, astronom vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory och huvudforskare av studien. "Det är mycket troligt att en närliggande stjärna spelar en viktig roll i händelser som denna och det för att förstå fysiken i binära interaktioner är viktigt för astrofysiken och en av de största utmaningarna att förstå.

När det gäller V Hya är kombinationen av en närliggande och en hypotetisk avlägsen följeslagare ansvarig, åtminstone i viss utsträckning för närvaron av V Hya;s sex ringar och de snabba utflöden från stjärnan som orsakar stjärnans avslocknande.

Mark Morris, astronom vid UCLA och medförfattare till forskningen, "V Hydra har fångats i processen då den sprider sin atmosfär och  i slutändan det mesta av sin massa  något som de flesta röda jättestjärnor gör i sin slutfas innan de krymper ihop till en vit dvärg. Till vår stora förvåning har vi funnit att i det här fallet sker det ur en rad utflödesringar. Detta är första och enda gången som någon  har sett att gasen som matas ut från en AGB-stjärna flödar ut i form av en serie expanderande "gasringar".

De sex ringarna har expanderat utåt från V Hya under loppet av ungefär 2100 år, vilket tillför materia till och driver tillväxten av en högdensitetsblossad och skev diskliknande struktur runt stjärnan. Teamet har kallat strukturen DUDE, eller Disk som genomgår dynamisk expansion. För vidare diskussion och mer av detta skeende här följ denna länk. Det blir för långt inlägg  att följa den ganska avancerade diskussionen och faktan om detta i ett inlägg (min anm.).

Bild vikipedia som visar Stjärnbilden Vattenormen (Hydra) som den kan ses med blotta ögat.