Google

Translate blog

fredag 7 november 2008

En eloge till Carl Dahlbäck, visst borde det godas tjänst värderas av alla.


Visst borde ateister också stötta kyrkor som lever utefter det godas och medmänskligas idé även om ateisten inte är kristen. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159557
Många av dessa anser säkert att de kan arbeta för det goda utan att blanda in kyrkan och religionen. Men då glömmer de att det är Jesus ord som är mänsklighetens riktlinjer för godhet och dessa är tagna direkt ur bergspredikan. Utifrån denna har tolkningen av vad
godhet är kommit.

Att sedan ateister arbetar utifrån denna mall utan att kalla sig troende är något helt annat. Varför inte arbeta och stötta godhetens källa kyrkans grundpelare istället för att ta dogmerna härifrån och arbeta utifrån dem?

Visst kyrkans folk och ledning har missbrukat Guds ord många gånger genom historien men de goda krafterna har ändå alltid funnits inom organisationen och försökt motverka den ondska som infiltrerat kyrkan i alla tider och resulterat i religionskrig, inkvisitionen, tvångsdöpningar och utnyttjande mm. Men grunden är och har alltid varit godheten medan den onda makten hela tiden försökt förstöra denna grund.


Benedictus Haedraeus.

Matematiker o instrumentmakare från Dalsland. Sin bana började han på fästningsbyggen men fick senare genom ett kungligt stipendium möjlighet att studera matematik i Holland.

Han tillverkade efter sin hemkomst matematiska instrument på sin verkstad i Uppsala där han med tiden blev professor i matematik på universitetet.

De instrument han tillverkade var instrument för lantmätare och fortifikationsofficerare.
Även astronomiska instrument till observatoriet i Uppsala blev till genom honom.

Hans berömmelse i stort var dock av annat slag, en skrift som utkom 1643 och behandlade en förbättring av astrolabiumet inklusive en kvadrant.

Vad ett astrolabium är kan man läsa om och se här. Det är ett gammalt instrument som funnits i många år för astronomiska mätningar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Astrolabium