Google

Translate blog

söndag 24 januari 2021

Exoplanet Kepler-1514b har en unik bana som kan ge oss mer kunskap om vårt eget solsystem

 


Forskare har lyckats mäta både storlek och bana av en gasjätte. En exoplanet nästan 1300 ljusår bort från jorden. De har namngett den numera som GOT 'EM-1b, som står för Giant Outer Transiting Exoplanet Mass. Tidigare namn som är officiellt är Kepler-1514b då Keplerteleskopet var det teleskop som hittade objektet 2010.

Planeten är ungefär fem gånger massan av Jupiter. När NASA: s Kepler rymdteleskop först upptäckte objektet upptäckte astronomer periodiska minskningar i ljusstyrkan hos en närliggande stjärna, kallad Kepler-1514 och utefter detta hittades planeten.

Planeten har en ovanlig bana runt sin sol för att vara en stor gasplanet och ligga så nära denna. Banan är på 218 dagar. " 218 dagar att kretsa kring en stjärna är unikt för en gasplanet av denna storlek på detta avstånd.. Det är längre än de flesta gigantiska exoplaneter vi har mätt," säger astronom Paul Dalba. OBS de som upptäckts finns i relativ närhet av sin sol. De längre ut är svårupptäckta (min anm.) om vi ser på vårt solsystem och våra gasplaneter vilka har betydligt längre banor runt vår sol.

 Upptäckten av en gigantisk planet som inte har närmat sig sin stjärna över tid kommer att fungera som en analog till gasjättarna i vårt solsystem och berätta om hur normalt vårt solsystem är i sin stabilitet och utveckling. Astronomer tror att Jupiter kan skydda jorden från andra objekt i rymden som annars kan påverka vår planets relativa stabilitet. Den fångar in objekt eller ger dessa en annan kanske säkrare bana förbi oss.

 

Tyvärr är det svårt att hitta analogier till Jupiter och Saturnus (då dessa ligger en bra bit utanför sin sol och är svårupptäckta)  så forskare är glada att lära sig mer om GOT 'EM-1b. Det är möjligt att lära sig mer om GOT 'EM-1b och andra jätteplaneter för mer kunskap om vårt eget solsystems stabilitet. "Denna planet är som en språngbräda mellan de gigantiska planeterna i vårt eget solsystem, som är mycket långt från vår sol och andra gasjättar som är mycket närmre sina stjärnor," säger Dalba.

Kan det vara så (min anm.) att likt mycket annat av skyddande bälten vi har runt  Jorden och rätt avstånd mm att även Jupiter och Saturnus läge ja kanske alla planeter i vårt solsystem har exakt rätt läge för en  skyddseffekt för Jorden. Skyddseffekt för att vi ska kunna finnas men att vi ännu inte förstår hur. Mer forskning behövs. Vi har förundrats genom åren över hur välordnat skyddsbältena runt Jorden är, avståndet till solen, solens stabilitet mm är för att vi ska kunna existera här.

Bild från vikipedia i riktning mot stjärnbilden Svanen där ovan solsystem finns.