Google

Translate blog

torsdag 1 juli 2021

Vi kan vara upptäckta från något annat solsystem

 


Forskare vid Cornell University och American Museum of Natural History har identifierat 2034 närliggande stjärnsystem från oss sett. Innebärande ett avstånd av högst 326 ljusår från oss. Ifrån detta avstånd kan eventuella civilisationer på en planet i något av dessa solsystem om de riktar ett starkt teleskop mot oss se jorden som en blå prick vilket visar en planet med syre i atmosfären. Ett tecken på möjligt liv.

 "Från exoplaneters synvinkel är vi utomjordingar", säger Lisa Kaltenegger, professor i astronomi och chef för Cornells Carl Sagan Institute, vid College of Arts and Sciences."Gaia har gett oss en exakt karta över Vintergatans galax", sa Faherty, "så att vi kan se bakåt och framåt i tiden och se vart stjärnor har lokaliserats och vart de är på väg."

Kaltenegger och astrofysiker Jackie Faherty, en senior forskare vid American Museum of Natural History och medförfattare till "Past, Present and Future Stars That Can See Earth As A Transiting Exoplanet", använde positioner och rörelser från Europeiska rymdorganisationens Gaia eDR3-katalog för att avgöra vilka stjärnor som kommer in i och lämnar Earth Transit Zone - och hur lång tid.

 

Av de 2 034 stjärnsystem som passerar genom Earth Transit Zone (den zon där vi kan ses) under den undersökta 10000-årsperioden ligger 117 objekt inom cirka 100 ljusår från oss och 75 av dessa objekt har varit i Jordtransitzonen (zonen då det därifrån kan se direkt mot jorden) sedan kommersiella radiostationer på jorden började sända ut i rymden för ungefär ett sekel sedan.

James Webb Space-teleskopet – som väntas lanseras senare i år – kommer att ge en detaljerad titt på flera exovärldar därute med syftet att karakterisera deras atmosfärer och söka efter livstecken. Något de där ute kanske redan gjort om de har ett teleskop minst lika starkt som de snart uppsända James Webbteleskopet riktat mot oss.

Bild från pixabay.com.