Google

Translate blog

måndag 31 augusti 2020

En mindre asteroid har oskadd svept rekordnära oss.


Söndagen den 16 augusti  2020 hände det igen. En asteroid dör upp och  kom oväntat nära jorden. Objektet fick beteckningen 2020 QG och svepte förbi jorden på bara 2950 kilometers avstånd i en fart av 44400 km / h . Det gör att 2020 QG är den asteroid (som vad vi vet) svept på närmast avstånd historiskt mot oss utan att gå ner i atmosfären och förintats eller krascha med oss detta sagt från talesmän från NASA.

Förbiflygningen var inte väntad och överraskade många. I själva verket upptäckte Palomar observatorium i USA (det observatorium som först såg den)  inte asteroiden förrän ungefär sex timmar efter objektets närmaste avstånd. "Asteroiden närmade sig oupptäckt från solens riktning, säger" Paul Chodas, chef vid NASA: s Center for Near Earth Object Studies och tillägger "Vi såg den inte komma." Objektet är ungefär lika stort som en kompakt bil, ca 3 till 6 meter i diameter.

Jag (min anm.) anser att asteroidsökningen ännu inte fungerar och faran för en större katastrof då ett större objekt kraschar med oss innan vi hinner reagera fortfarande är lika stor som den alltid varit.

Bild från vikipedia på asteroiden 2020 QG som den 16 augusti svepte förbi oss närmre än någon annan asteroid gjort vad vi vet och oskadd sedan fortsatte ut i rymden för att troligen en gång återvända i sin bana.