Google

Translate blog

måndag 5 februari 2024

En stjärna det ryker från.

 


En ny typ av stjärna med smeknamnet "old smoker" har upptäckts i centrum av Vintergatan, avslöjade astronomer nyligen.

Det "märkliga" puffbeteendet hos de nu upptäckta stjärnorna av röd jättetyp är något som aldrig tidigare setts, beskriver astrofysikern Philip Lucas.

Det internationella forskarlaget bakom upptäckten hade inte letat efter så gamla stjärnor (röda stjärnor är gamla stjärnor som är i sin sista tid innan de krymper ihop till en vit dvärg ett slut vår sol också får) under sin 10-åriga kartläggning stjärnhimlen av hundratals miljoner stjärnor.

Deras uppdrag var att med hjälp av teleskopet VISTA i de chilenska Anderna leta efter stjärnor under bildning (protostjärnor) som ofta har frekventa, sprudlande utbrott.

De upptäckte 32 proto-stjärnor, det största antalet som någon någonsin har hittats under en undersökning, beskriver Lucas, professor vid University of Hertfordshire i Storbritannien huvudförfattare till studien.

Men beskriver Lucas det upptäcktes även något vi kallar old smokers som  blossade upp mitt i Vintergatan i  ett tätt packat och metallrikt område som kallas Nuclear Stellar Disc.

Det som var överraskande med den här nya upptäckten är att vi ser stjärnor som är statiskt orörliga", beskriver Lucas.

Men som plötsligt minskade i ljusstyrka med 40 och 100 gånger och ibland blev så ljussvaga att teleskopets infraröda verktyg knappt kunde se dem. Ett par år senare, till synes utan förvarning återgick de till sin forna stjärnglans.

"Allt vi har kunnat lära oss om dem tyder på att det här är ett fall av stjärnor som kastar ut rökpuffar – av skäl som vi inte helt förstår", beskriver Lucas. Dessa rökpuffar tros tillfälligt skymma stjärnorna.

Exakt vad som blåser ut dammet är fortfarande ett mysterium. Men om teorin stämmer, så kan mängden materia som kastas ut av dessa stjärnor spela en viktig roll i hur tunga grundämnen sprids över hela galaxen – och bortom, beskriver han.

Kan det vara därför de hittas i det metallrika område som kallas Nuclear Stellar Disc?

Forskarna upptäckte minst 21 old smokers men misstänker att det finns många fler där ute.

Studien publicerades i Monthly Notices of the RoyalAstronomical Society

 Bild https://www.ras.ac.uk/Konstnärs intryck av ett moln av rök och damm som kastas ut av en röd jättestjärna. Sedd från vänster förblir stjärnan ljusstark, men sedd från höger bleknar den till osynlighet. Foto: Philip Lucas/University of Hertfordshire