Google

Translate blog

tisdag 13 oktober 2020

En udda planet med en udda omloppsbana runt en udda sol välkommen till WASP-189b



Solsystemet WASP-189 finns i riktning mot stjärnbilden Vågen 322 ljusår bort från oss. Det är en planet i detta solsystem vi ska se på här, planeten WASP-189b.

Europas nya teleskop som studerar exoplaneter har skapat sin första detaljerade bild av denna värld och det är en udda planet där det är varmt och vars bana lutar runt en skev het blå stjärna.

Europeiska rymdorganisationen (ESA) lanserade  CHEOPS i december 2019 och dess vetenskapliga observationer påbörjades i april 2020. CHEOPS är inte utformad för att hitta exoplaneter (planeter runt andra stjärnor) utan att porträttera hittade exoplaneter för forskarna. Detta uppdrags första publicerade resultat har nu forskare gjort där CHEOPS data bildar en detaljerad bild av planeten WASP-189b som upptäcktes 2018.

Stjärnan WASP-189 vilken planeten kretsar runt är så varm att den ser blå ut och planeten WASP-189b kretsar runt denna sin sol på bara 2,7 jorden dagar (vilket innebär att ett år på WASP-189b är 2,7 jorddagar). Dock ska vi i sammanhanget veta att den inte som de flesta planeter och även Jorden tar den långa vägen vid ekvatorn runt sin sol utan kretsar runt som sol vid solens ena pol vilket är en kortare runda än om den svävat runt sin sols ekvator.

"Endast en handfull planeter är kända för att existera runt stjärnor så här varma och detta system är den överlägset ljusaste," säger Monika Lendl astrofysiker vid universitetet i Genève i Schweiz och huvudförfattare till den nya studien.

 Observera att en planet som passerar framför sin stjärna ofta kan upptäckas med  den så kallade transittekniken (planeten förmörkar sin stjärnas sken då den passerar över den i riktning mot oss). Det är med den teknik Keplerteleskopet upptäckte tusentals exoplaneter och TESS teleskopet fortfarande gör.

Att se en planet passera bakom sin stjärna är mycket svårare men WASP-189b är så ljus att forskarna kan göra just det. Min misstanke (min anm.) är att detta förenklats just genom att planeter rundar sin sol vid polen vilket ger en annan infallsvinkel av ljus.


WASP-189b har en yttemperatur av 3200 grader Celsius. Det innebär en hetta som får järn att förgasas. Forskarna beräknar planetens storlek till ca 1,6 gånger radien av Jupiter. Stjärnan är inte helt rund större och svalare vid sin ekvator än vid polerna vilket gör att polerna i stjärnan verkar ljusare," säger Lendl och tillägger. "Den snurrar runt så fort att den dras utåt vid sin ekvator." Stjärnan verkar också ha ljusare och mörkare fläckar på ytan. Detta är (min anm.) också något vår sol har i form av de så kallade solfläckarna. Vi får hoppas att CHEOPS kommer med mer spännande upptäckter efterhand på exoplaneter därute.

 Den udda egenskapen att runda sin sol vid ena polen gör att forskare misstänker att planeten kan ha bildats mycket längre bort från stjärnan för att sedan med någon kraftfull gravitationskraft - kanske en annan stjärna – dragits in mot WASP-189.

Bild från vikimedia där man kan se en illustration av hur planet WASP-189b kretsar runt sin  blå sol WASP-189