Google

Translate blog

lördag 24 februari 2024

Fria Jupiterstora planeter i dubbelplanetsystem

 

Ett team astronomer som studerat dubbelobjekt i storlek av Jupiter massa i Orionnebulosan har gett en ny förståelse för dessa ovanliga system. Dessa massiva, fritt svävande objekt dras in i omloppsbana med varandra. De senaste rönen kommer från observationer som gjorts av Karl G. Jansky med hjälp av Very Large Array (VLA) vid U.S. National Science Foundation National Radio Astronomy Observatory och NASA:s James Webb Space Telescope.

Upptäckten möjliggjordes tack vare framsteg i känsligheten i James Webbteleskopet och VLA som gjorde det möjligt för forskare att upptäcka svaglysande mindre objekt i rymden. Med hjälp av VLA har astronomer sökt efter motsvarigheter till dubbelstjärnor i en grupp av 40 dubbelplanetsystem med planeter i storlek som Jupiter, så kallade JuMBO:er, som tidigare upptäckts av Pearson och McCaughrean 2023. Förvånansvärt nog var det bara ett av dessa objekt JuMBO 24, som uppvisade en radiostrålningen i infrarött ljus.

Detta anmärkningsvärda fynd utmanar befintliga teorier om hur stjärnor och planeter bildas. Radioluminositeten hos de två planeterna i detta dubbelsystem är betydligt högre än den som upptäckts från bruna dvärgar (missluckade stjärnbildningar) som är objekt som även de delar likheter med planeter som Jupiter. Denna avvikelse väcker nya frågor och ger spännande forskningsmöjligheter för att söka förstå dessa fritt flytande planeter.


Även om det är möjligt att sambandet mellan infraröd strålning och radiosignaler är en tillfällighet, anser teamet att detta är mycket osannolikt, oddset för detta är endast 1 på 10 000. Upptäckten bygger på tidigare arbete av Kao et al, som 2018 upptäckte ett enda planetsystem med massa som liknade komponenterna i JuMBO 24 och även då  med hjälp av VLA.

Dr. Luis F. Rodriguez, professor emeritus vid National Autonomous University of Mexico, som deltog i forskningen betonar betydelsen av upptäckten. "Det som verkligen är anmärkningsvärt är att dessa objekt kan ha månar som liknar Europa eller Enceladus som båda har underjordiska oceaner av flytande vatten som kan stödja liv", beskriver han.

Upptäckten av radiovågor som kommer från båda komponenterna i ett dubbelsystem av fritt flytande planeter representerar en viktig milstolpe i utforskning av universum. Det ger en spännande möjlighet till ytterligare forskning om den potentiella livsmöjligheten på planeters månar vid dubbelplanetsystem även om de dessa är gasplaneter. Du kan läsa hela det publicerade resultatet HÄR. 

Bild https://public.nrao.edu/ Fritt svävande binära objekt med Jupiters massa är vanliga men nuvarande stjärn- och planetteoribildning kan inte förklara dess existens. Konstnärlig skildring av ett av dessa system, ej skalenligt. Foto: Gemini Observatory/Jon Lomberg