Google

Translate blog

söndag 31 oktober 2021

En liten galax slukade en gång en än mindre galax.

 


Stora Magellanska molnet är en oregelbunden dvärggalax i riktning mot stjärnbilderna Svärdfisken och Taffelberget. Den är en av Vintergatans satellitgalaxer och ingår i Magellanska molnen tillsammans med Lilla Magellanska molnet. NGC 2005 däremot är ett litet kluster av stjärnor i det stora Magellanska molnet.

NGC 2005 består av cirka 200000 stjärnor och ligger 750 ljusår från  centrum av det stora Magellanska molnet. Med hjälp av bland annat Magellan-teleskopen i Chile upptäckte forskarna att NGC 2005 består av stjärnor innehållande mindre zink, koppar, kisel och kalcium än de tio övriga klustren av stjärnor som sammantaget är molnet. Sammanlagt finns 11 kluster av stjärnor i det stora Magellanska molnet Forskarna drog därmed slutsatsen att klustret NGC 2005 måste vara en relik från en mindre galax som en gång drogs in i molnet.

Medförfattaren till studien Davide Massari vid Universitetet i Groningen säger:

”Vi ser faktiskt en relik från en tidigare sammanslagning. Och vi har nu övertygande visat för första gången att små galaxer som gränsar till Vintergatan i sin tur har byggts upp av ännu mindre galaxer”. Studien av upptäckten publicerades den 18 oktober 2021 i den peer-reviewed tidskriften Nature Astronomy.

NGC 2005 bildades långsamt. För miljarder år sedan tror man att den mindre galaxen slogs samman med det då unga Stora Magellanska molnet. Så småningom spreds majoriteten av stjärnorna i den lilla galaxen ut i det stora Magellanska molnet. Ändå återstod det av gravitation bundna klotformiga klustret NGC 2005 som en rest av dvärggalaxen. Medförfattare Davide Massari vid Universitetet i Groningen sammanfattar: Forskare fann bevis för att en liten galax – det stora Magellanska molnet, en satellit utmed Vintergatan – har slukat en ännu mindre galax.

De övriga 10 klustren av stjärnor i Det stora Magellanska molnet är delar av stjärnhopar av samma slag och ska ses som det stora Magellanska molnets ursprung (min anm.). Sammanslagning av galaxer är inte unikt. Vår egen vintergatan kommer en gång att sammanslås med vår tvillinggalax Andromedagalaxen. Men fast så stora galaxer slås samman sker knappast några katastrofer utan det blir enbart sammanslagning och en större galax blir till. 

Läs gärna mer om vad som sker när Vintergatan och Andromedagalaxen sammanslås en intressant berättelse läs här.


Bild på det stora Magellanska molnet. Snett ovan kan man se det lilla Megallanska molnet.