Google

Translate blog

onsdag 2 augusti 2023

Olympus Mons - Mars största vulkan och en gång vulkanö.

 


Olympus Mons är planeten Mars största vulkan och det högsta kända berget i vårt solsystem.

Tänk dig en vulkanö ungefär lika stor som Frankrike med en höjd av ca 20000 meter. Då föreställer du dig ett landskap som en gång troligen funnits på Mars.

I en Publikation i tidskriften Earth and Planetary Science Letters, beskrivs ett arbete under ledning av en CNRS-forskare hur den gigantiska vulkanen Olympus Mons på Mars delar morfologiska likheter med många aktiva vulkanöar på jorden. Forskare tror att dessa vulkanöar  uppstått ur kontakten mellan vatten och lava. Så misstänker man att även Olympus Mons blivit till.

Liknande historia tror man även att den norra flanken av vulkanen Alba Mons som ligger mer än 1500 km från Olympus Mons kom till under. 

Tillsammans stöder teorin att det en gång fanns hav på Mars norra lågland. Kan vi i framtiden få en exakt datering av de vulkaniska bergarterna på Mars kan det ge information om Mars klimatutveckling över tid.

Bild vikipedia Olympus Mons fotograferat av sonden Viking 1 i juni 1978. Bilden är en mosaik skapad av svartvita fotografier i medelhög upplösning och färgfoto med låg upplösning.