Google

Translate blog

tisdag 22 juni 2021

Den vita stjärnan HR 8799:s fyra planeter blir kaosplaneter i framtiden

 


HR 8799, eller V342 Pegasi, är en pulserande variabel vit stjärna. HR 8799-systemet finns 135 ljusår bort där solen är en 30-40 miljoner år gammal A-stjärna och fyra  massiva planeter var och en med en storlek mer än fem gånger Jupiters massa  alla kretsande mycket nära varandra. Systemet innehåller också två skräpskivor en innanför omloppsbanan på den innersta planeten och en utanför den yttersta planetens.

Ny forskning har visat att de fyra planeterna är låsta i en perfekt rytm där var och en slutför en dubbel omloppsbana om sin granne förutom sin tur runt stjärnan (solen): så för varje bana som är längst slutför, nästa närmaste två, nästa slutför fyra, medan den närmaste slutför  åtta.

Den gång stjärnans tid är ute kommer planeterna att börja flippa ut och bli ett mycket kaotiskt system där deras rörelser blir mycket osäkra. Även wn ändring av någon av dessa planeters position med enbart en centimeter kan dramatiskt förändra resultatet.

 

Medförfattare till studien professor Sasha Hinkley vid University of Exeter sa: "HR 8799-systemet har varit ikoniskt för exoplanet vetenskap sedan upptäckten för nästan 13 år sedan. Det är fascinerande att se in i framtiden för systemet och se det utvecklas från en harmonisk samling planeter till en kaotisk scen. "Fyra planeter låsta i en perfekt rytm runt en närliggande stjärna är avsedda att flippas runt i sitt solsystem när deras sol så småningom dör enligt en ny studie som kikar in i systemets framtid.

Astronomer har modellerat hur förändringen i gravitationskrafter i systemet som ett resultat av att stjärnan blir en vit dvärg kommer att få dess planeter att ryckas loss från sina banor och studsa av varandras gravitation, som bollar som studsar av stötar i ett flipperspel.

Kanske lite svårt att följa resonemanget ovan (min anm.). Men se bild ovan och det som är viktigt i inlägget är egentligen bara att förstå att det finns ett solsystem i harmoni som får en framtid i kaos. Man kan undra om någon av de fyra planeterna hyser liv i dag och hur detta blir vid kaosframträdandet.

Bild vikipedia den vita HR 8799 (i centrum) med planeterna HR 8799e (höger), HR 8799d (lågt till höger), HR 8799c (uppe till höger), HR 8799b (uppe till vänster), foto Keck-observatoriet.