Google

Translate blog

söndag 2 april 2023

Dammolnen bestående av silikater viner genom atmosfären på VHS 1256 b

 


Forskare har med hjälp av NASA: s James Webb Space Telescope  identifierat silikatmoln i exoplanet VHS 1256 b atmosfär. Planeten är katalogiserad som VHS 1256 b och är en brun dvärg (misslyckad stjärnbildning) och finns  cirka 40 ljusår bort och kretsar runt två stjärnor under en 10000-årsbana. 

Atmosfären runt exoplanet VHS 1256 b är i ständig rörelse under dess 22-timmars dag vilket innebär att varmare material dras uppåt och trycker ner kallare material på planeten. De resulterande ljusstyrkeförändringarna är så dramatiska att det är den mest variabla planetatmosfärrörelse som känns till.

Teamet som upptäckte fenomenet leddes av Brittany Miles vid University of Arizona, som även upptäckte vatten, metan och kolmonoxid i Webbs data och i planetens atmosfär. Detta är det största antalet skilda molekyler som någonsin identifierats på en gång i en planets atmosfär utanför vårt solsystem.

"VHS 1256 b är ungefär fyra gånger längre bort från sina stjärnor (i dubbelstjärnsystemet) än Pluto är från vår sol vilket gör den till ett bra mål för Webb," sa Miles. "Det betyder att planetens ljus inte blandas med ljus från dess stjärnor." Högre upp i atmosfären, där silikatmoln finns når temperaturen 830 grader Celsius.

I dessa moln upptäckte Webb hade det  finns både större och mindre silikatdammkorn enligt spektra. "De finare silikatkornen i atmosfären kan liknas vid små partiklar i rök", enligt medförfattaren Beth Biller vid University of Edinburgh i Skottland. "De större kornen kan vara mer som mycket heta,  små sandpartiklar."

VHS 1256 b har låg gravitation jämfört med mer massiva bruna dvärgar, vilket innebär att dess silikatmoln kan dyka upp och förbli högre upp i atmosfären där Webb kan upptäcka dem. En annan anledning till att dess himmel är så turbulent är planetens ålder. I astronomiska termer är det ganska ungt. Bara 150 miljoner år har gått sedan den bildades – och den kommer att fortsätta att förändras och svalna under miljarder år framåt.

"Inget annat teleskop har identifierat så många funktioner samtidigt för ett enda mål", säger medförfattare Andrew Skemer vid University of California, Santa Cruz. "Vi ser många molekyler i ett enda spektrum från Webb som beskriver planetens dynamiska moln- och vädersystem."

Teamet kom till dessa slutsatser genom att analysera spektra som samlats in av två instrument ombord på Webb, Near-Infrared Spectrograph (NIRSpec) och Mid-Infrared Instrument (MIRI). Eftersom planeten kretsar på så stort avstånd från sina stjärnor kunde forskarna observera den direkt, snarare än att använda transitmetoden eller en koronagraf för att få data.

Det kommer att finnas mycket mer att lära om VHS 1256 b under de kommande månaderna och åren när detta team - och andra - fortsätter att söka igenom Webbs högupplösta infraröda data. "Det finns en enorm avkastning på en mycket blygsam mängd teleskoptid", tillade Biller. "Med bara några timmars observationer har vi vad som känns som oändlig potential för ytterligare upptäckter."

Vad kan det bli av den här planeten om miljarder år? Eftersom den är så långt från sina stjärnor kommer den att bli kallare med tiden, och dess himmel kan övergå från molnig till klar.

Forskarna observerade VHS 1256 b som en del av Webbs Early Release Science-programmet, som är utformat för att hjälpa till att förändra det astronomiska samfundets förmåga att karakterisera planeter och skivorna där de bildas.

Teamets rapport har titeln  "The JWST Early Release Science Program for Direct Observations of Exoplanetary Systems II: A 1 to 20 Micron Spectrum of the Planetary-Mass Companion VHS 1256-1257 b", och publicerades i The Astrophysical Journal Letters den 22 mars 2023.

Bild en illustration av på exoplaneten VHS 1256 b med stjärnor i bakgrunden från https://webbtelescope.org/