Google

Translate blog

söndag 15 november 2020

De gäckande baryonerna kan ha hittats därute.

 


Baryoner är partiklar som består av tre kvarkar vilket ex protoner och neutroner gör. De är delar av atomer och molekyler (som är en hopsättning av atomer)  likt alla de strukturer som kan ses i det observerbara universum (människor, stjärnor, galaxer, galaxhopar, mm).

Enligt vetenskapen saknas det dock baryoner. Baryoner som bör finnas.  De "saknade" baryonerna, anses nu vara upptäckta men får inte ses som samma sak som den saknade mörka materian vilken (om den existerar min anm.) består av icke-baryonisk okänd natur som vi känner den.

Astrofysiker anser numera att omkring 40% av den vanliga materia som utgör stjärnor, planeter och galaxer förblir oupptäckta då de finns dolda inom  het gas därute i kosmos. Nu kan forskare vid Institut d'Astrophysique Spatiale (CNRS/Université Paris-Saclay) ha upptäckt denna saknade materia för första gången genom analys av 20-årig data. Data från ROSAT vilket var ett tyskt rymdteleskop avsett för observation av röntgenstrålar. 

Även Sloan Digital Sky Survey (SDSS) är ett program för kartläggning av himlakroppar med hjälp av ett särskilt 2,5 meter optiskt teleskop som ligger vid Apache Point Observatory (New Mexico, USA) har datainsamling använts även från detta. /

Deras resultat publicerades nyligen i  Astronomy & Astrophysics. Här visas att galaxer fördelas över hela Universum i form av ett komplext nätverk av noder som är förbundna med vad som ser ut som glödtrådar, som i sin tur skiljs åt av tomrum. Detta kallas den kosmiska webben. 

 Glödtrådarna tros innehålla nästan alla så kallade baryoner av materia som saknats  i form av en diffus, het gas. Den signal som avges av denna diffusa gas är dock så svag att 40 till 50 % av baryonerna blir oupptäckta.

En spännande upptäckt. Men (min anm.) jag tycker man ska se mer på detta fenomen och ju mer vi lär oss om materia desto närmre anser jag vi kommer till gåtan mörk materia. Jag påstår  att denna materia är en form av vanlig materia vi inte förstår. Kanske av mycket lågt densitets slag.

Bild  från vikipedia standardbild på kända baryoner.