Google

Translate blog

söndag 24 september 2023

Utflöde av gas och damm sker från HH 211

 


Herbig-Haro objekt (HH) är lysande områden som omger nya stjärnor vilka bildas när stjärnvindar eller gasstrålar spyr ut från dessa  stjärnor under bildning (protostjärnor)  och bildar chockvågor som kolliderar med närliggande gas och stoft i höga hastigheter. Ovan bild av HH 211 tagit av NASA: s James Webb Space Telescope avslöjar ett utflöde av gas och damm från en protostjärna då denna inte var mer än några tiotusentals år gammal och hade en massa av endast 8 % av vår sol (den kommer dock att växa till en stjärna lik solen).

Infraröd avbildning är kraftfull metod att studera nya stjärnor och deras utflöden då sådana stjärnor är inbäddade i gas från molekylmoln där de bildas. Den infraröda emissionen av stjärnans utflöden tränger igenom den skymmande gasen och stoftet, vilket gör ett Herbig-Haro-objekt likt HH 211 idealiskt att observera med Webbteleskopets känsliga infraröda instrument. Molekyler som finns i de turbulenta förhållandena ex molekylärt väte, kolmonoxid och kiselmonoxid avger infrarött ljus som Webbteleskopet kan samla in och då blir det möjligt att kartlägga utflödenas struktur.

Bilden ovan visar en serie bogchocker i sydost (nedre vänstra) och nordväst (övre högra) samt den smala bipolära (dubbelstrålar) strålen som driver dessa. Webb avslöjar denna scen i oöverträffad detaljrikedom i ungefär 5 till 10 gånger högre rumslig upplösning än någon tidigare bild av HH 211. Den inre strålen ses "vicka" med spegelsymmetri på vardera sidan av den i centrum belägna  protostjärnan. Detta stämmer överens med observationer i mindre skala och tyder på att protostjärnan i själva verket kan vara en framtida ännu ej upplöst till två dubbelstjärna.

Teamet mätte hastigheterna hos de innersta utflödesstrukturerna som då visade sig ha 80 till 100 kilometers hastighet per sekund. Skillnaden av hastighet mellan dessa delar av utflödet och det ledande material de kolliderar med - chockvågen,  är dock mycket mindre. Forskarna drog slutsatsen att utflöden från de yngsta stjärnorna, som den i mitten av HH 211 mestadels består av molekyler, eftersom de jämförelsevis låga chockvåghastigheterna inte är tillräckligt energirika för att bryta isär molekylerna i enklare atomer och joner.

 Bilden visar NASA: s James Webb SpaceTelescopes högupplösta, nära det infraröda fältet på Herbig-Haro 211. Här avslöjas skarpa detaljer om utflödet från en ung stjärna, en infantil (mycket yngre) analog av vår sol. Herbig-Haro-objekt bildas när stjärnvindar (gasstrålar) avges från nya stjärnor och det då bildas chockvågor som kolliderar med närliggande gas och damm i höga hastigheter. Bilden visar en serie bogchocker i sydost (nedre vänster) och nordväst (övre högra) samt den smala bipolära strålen som driver dem i oöverträffad detalj. Molekyler som exciteras av de turbulenta förhållandena, inklusive molekylärt väte, kolmonoxid och kiselmonoxid, avger infrarött ljus, samlat av Webb, som kartlägger utflödets struktur.

ESA / Webb, NASA, CSA, T. Ray (Dublin Institute for Advanced Studies)