Google

Translate blog

lördag 19 februari 2022

Det finns galaxer därute som saknar svart materia

 


Ett internationellt team under ledning av astrofysiker från University of California, Irvine och Pomona College har upptäckt att då små galaxer kolliderar med större kommer de större galaxerna att dra till sig de mindre galaxernas mörka materia - materia som vi inte kan se eller ana mer än dess effekter av, men som astrofysiker anser måste existera eftersom vi annars inte kan förklara de gravitationseffekter vi ser i form av  rörelser i en galax stjärnor.

Nu börjar man förstå och kanske även kunna förklara hur galaxer kan existera utan mörk materia – något som en gång troddes omöjligt.

 

Det började 2018 när astrofysikerna Shany Danieli och Pieter van Dokkum vid Princeton University och Yale University observerade två galaxer som verkade existera utan någon rörelse av någon gäckande mörka materia som annars  borde funnits där som i andra galaxer.

 

"Vi förväntade oss tecken på mörk materia", säger Danieli, medförfattare till den senaste studien. "Det har fastställts under de senaste 40 åren att galaxer har mörk materia", säger Jorge Moreno, astronomiprofessor vid Pomona College, huvudförfattare till den nya studien. "I synnerhet tenderar lågmassagalaxer att ha höga mörka materiafraktioner, vilket gör Danielis fynd ganska överraskande. För många av oss innebar detta att vår nuvarande förståelse för hur mörk materia får galaxer att röra sig behövde en brådskande översyn." 

 

Teamet körde datormodeller som simulerade utvecklingen i en del av universum – ett omkring 60 miljoner ljusår stort område – med början strax efter Big Bang och gick hela vägen till nutid.

 

Teamet hittade sju galaxer utan tecken på mörk materia. Efter flera kollisioner med närliggande galaxer 1000 gånger mer massiva än de var, blev dessa över tid av med det mesta av sin mörka materia och lämnade inget annat än stjärnor och ytterst lite kvarvarande mörk materia.

 

”Det var lugn och ro här”, sade Moreno. "Så fort jag sett de första bilderna delade jag dem omedelbart med Danieli och bjöd in henne att samarbeta."

 

Robert Feldmann, professor vid Zürichs universitet som designade den nya simuleringen, sa att "detta teoretiska arbete visar att galaxer med mörk materiabrist bör vara mycket vanliga särskilt i närheten av massiva galaxer."

Större galaxer har dragit till sig den mörka materian och lämnat de mindre galaxerna med ett underskott av detta (min anm.). Något som gör de mindre galaxernas stjärnrörelser mindre aktiva. Det är lugna galaxer. För min del anser jag dock att mörk materia inte existerar utan det vi ser är effekter av vanlig materia, gravitation och strålning. Börjar tro att även universums expansion beror på att något påverkar utvidgningen så den ökar. Något som ger en allt starkare gravitation. Jag tror det är tid och rum som bildas och att detta är anledningen till en allt starkare expansion av universum som glesas ut. Allt beroende av gravitation vilket troligen även är huvudkällan till rörelser i galaxer i samverkan med vanlig materia. Inte mörk materia eller mörk energi det är ett villospår som vi bör lämna.

Bild flickr.com en blick upp i rymden.