Google

Translate blog

fredag 3 februari 2023

Första gången har en brun dvärg fotograferats i bana runt en stjärna.

 


Ett team av astronomer som använde två Maunakea-observatorier på Hawaiʻi - W. M. Keck-observatoriet och Subaru-teleskopet - har fotograferat en brun dvärg som kretsar kring HIP 21152, en ung stjärna som har likheter med vår sol i Hyades-hopen.

Hyades-hopen finns i stjärnbilden Oxen 150 ljusår bort från oss och är den närmaste stjärnhopen till jorden. Dess V-formade mönster kan ses med blotta ögat. Eftersom denna grupp av unga stjärnor kom till nästan samtidigt har Hyades-hopen uppmärksammats av astronomer som ett viktigt forskningsmål då det gäller att studera stjärnors och planeters utveckling.

Den nämnda bruna dvärgen i denna stjärnhop betecknas HIP 21152 B och är den första bekräftade bruna dvärg till en huvudseriestjärna i Hyades-hopen som upptäckts via direkt avbildning. Dess massa är lik en jätteplanet  i detta fall mellan 22-36 Jupitermassor.

"Denna upptäckt kan ge en viktig ledtråd till att förstå atmosfärer på jätteplaneter och bruna dvärgar baserat på hur och när de visar atmosfäriska egenskaper som liknar de som ses på planeterna i HR8799-systemet  (vilket finns i riktning mot stjärnbilden Pegasus) och HIP 21152 B", säger Masayuki Kuzuhara, projektassistent vid Astrobiology Center och huvudförfattare till studien. "Det förväntas att HIP 21152 B kommer att ha en viktig roll som riktmärke för framtida framsteg inom astronomi och planetvetenskap."

Studien leddes av Astrobiology Center vid National Institutes of Natural Sciences (NINS) och National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ), publicerades i The Astrophysical Journal Letters.

Bruna dvärgar har massor som ligger mellan en planet och en stjärna; de är mer massiva än planeter men inte lika massiva som stjärnor. De kallas misslyckade stjärnbildningar. Dessa substellära objekt är användbara för att studera jätteplaneters utveckling och atmosfärer eftersom Jupiterliknande planeter och ljusa bruna dvärgar förväntas ha liknande egenskaper.

Bruna dvärgar driver ofta omkring ensamma i rymden eller som här  kretsar runt stjärnor. Medan tusentals bruna dvärgar har hittats sedan den första upptäcktes 1995, är bruna dvärgar i bana runt en stjärna sällsynta. Dessa är bara några  procent per 100 stjärnor. Astronomer försöker finna  effektiva sätt att hitta de få bruna dvärgar som finns i bana runt en sol. 

Bild vikipedia på Hyades-hopen.