Google

Translate blog

fredag 18 juni 2021

Stoppa tiden (världen) jag vill stiga av. Men går det?

 


Musikalen med ovan namn hade premiär på Queen's Theatre i London 20 juli 1961 med Anthony Newley både i huvudrollen som clownen "Lilleman" och som regissör. Newley följde sedan med till Broadway 1962, där den gick 555 gånger. Men skulle det gå i verkliga livet? Ja den som avlider gör ju detta men i verkligheten och leva vidare? Att hoppa av i ett visst tidsögonblick och stanna där.


Men nu till en annan diskussion i ämnet.

Tidens obevekliga gång kan ge ångest. Vem har inte har önskat sig förmågan att frysa ett lyckligt ögonblick.

– För en fysiker är definitionen av tid inte så mystisk, säger Sean Carroll, teoretisk fysiker vid California Institute of Technology, till Live Science. "Tiden är bara en etikett på olika delar av universum. Det säger oss när något händer."

Många fysikekvationer gör liten skillnad mellan dåtid, nutid och framtid, säger Carroll. En plats-tid visas i Albert Einsteins relativitetsteori. Enligt Einsteins teori mäts tiden med klockor. Eftersom delar av en klocka måste röra sig genom rymden trasslar tiden in sig i rymden till ett större begrepp som kallas rymdtid och ligger till grund för universum.

 

Relativitet visar att tiden är beroende av hur snabbt en observatör rör sig i förhållande till en annan observatör. Om du skickar en person med en klocka på ett rymdskepp som rör sig i nästan ljushastighet verkar tiden passera långsammare för denne i skeppet än det skulle göra för en person kvar på jorden. Och en astronaut som faller ner i ett svart hål, vars enorma gravitation kan stoppa tiden, kan också detta upplevas som att tiden saktas ner i förhållande till en avlägsen observatörs.

Men det är inte det samma som att stoppa tiden, säger Carroll. Två klockor kanske inte visar lika men var och en kommer fortfarande att spela in den vanliga tiden inom sin egen referensram. På skeppet som far fram i nästan ljushastighet eller i det svarta hålet.

Om du närmade dig ett svart hål, "--- skulle du inte märka någon skillnad i tid. Du skulle titta på ditt armbandsur, och den skulle visa en sekund per sekund." säger Carroll

För resenären är det föga meningsfullt att prata om att tiden stannat. Vi vet att en bil rör sig eftersom den vid olika tidpunkter är på en annan plats än den föregående tiden, säger Carroll och tillägger. "Rörelse är förändring med hänsyn till tiden, så tiden själv rör sig inte." Med andra ord, om tiden stannade, skulle rörelse också upphöra.

Detta är något jag länge försökt förmedla men inte alla förstår försökte förklara det för min utbildningsansvarige när jag gick på utbildning en gång men möttes av oförstående (min anm.) att tid är mätningar av rörelser, utan rörelser som kan mätas av en klocka som mäter rörelser som ex solens rörelse eller en atoms svängning kan tid inte mätas eller upplevas eller finnas. Frågan är om liv då kan finnas eller något överhuvudtaget om allt skulle vara stilla då  ingen då skulle kunna observera detta. Att stoppa tiden och hoppa av kan ingen levande människa. Men nog hade det varit trevligt att hoppa av ett visst årtal då allt var underbart.

  Men tid är även mer än bara något som läses av på en klocka. Det är också en känsla som vi har i våra huvuden och kroppar, liksom de naturliga rytmerna i världen. Men i dessa fall kan tiden bli något som är föremål för personliga nycker.


Här kan lite forskning om nära döden upplevelser som upplevs som evigt liv enligt nobelpristagaren i medicin 2000  Arvid Carlsson (1923-2018) som lade fram en teori om upplevelsen av evigheten. Följ länken och följ den diskussionen här.

Bild från vikipedia. Original 1961 London Cast Recording.