Google

Translate blog

lördag 28 augusti 2021

Varför har Vintergatan en bruten spiralarm?

 


Forskare har upptäckt ett  "avbrott" i en av Vintergatans spiralarmar något som bör berätta mer om galaxens historia. Att hitta detta var en bedrift i sig eftersom jorden ligger i Vintergatan och vi inte kan studera den utifrån.

I ett uttalande sa JPL-tjänstemän (Jet PropulsionLaboratory vid NASAatt svårigheten att bedriva  forskning om utseendet på Vintergatan är  som att stå på Times Square medan man försöker kartlägga ön Manhattan. Forskarna spårade spiralarmsavbrottet med hjälp av de infraröda eller termiska instrumenten på NASA:s Rymdteleskop Spitzer (innan detta gick i pension i januari 2020) och de instrument som används i Europeiska rymdorganisationens Gaia-uppdrag  vars uppdrag är att mäta stjärnavstånd och rörelser däruppe med  syftet att konstruera en ny stjärnkarta.

Den  studie där upptäckten gjordes fokuserade på en region nära en av vintergatans armar, kallad Skyttens arm

En grupp unga stjärnor och gasmoln i vintergatan, som ses i den NASA-grafik som de fick fram inom Gaia visas en bruten arm 3000 ljusår i diameter.

 "Spiralarmars huvudsakliga egenskap är hur tätt de sveper runt en galax", säger Michael Kuhn, astrofysiker vid Caltech.

 

Kuhn tillade att det i tidigare modeller av Vintergatan föreslogs spinn, som mättes ur en "lutningsvinkel" jämfört med en perfekt cirkel vid 0 grader och att bågen i  spiralarmen har en lutningsvinkel på cirka 12 grader. De nya observationerna visar att lutningsvinkeln för bågen närmar sig 60 grader. Men varför är fortfarande inte förstått.

Svaret på frågan i rubriken blir tyvärr ingen vet. Detta då vi inte förstår varför spiralarmar överhuvudtaget finns eller hur de bildas. Det finns mycket mer att forska runt och mycket vi  ännu  inte förstår om universum och verkligheten.

Bild vintergatan som vi analyserat att den ser ut. OBS vi kan aldrig se den utifrån då vi ingår i den. Bild vikipedia.